У М'янмі фотожурналіста ув'язнили на 20 років за висвітлення наслідків буревію

У М'янмі фотожурналіста ув'язнили на 20 років за висвітлення наслідків буревію

7 Вересня 2023
842
7 Вересня 2023
17:38

У М'янмі фотожурналіста ув'язнили на 20 років за висвітлення наслідків буревію

842
У травні фотожурналіст Сай Зау Тайке знімав репортаж про наслідки циклону Моча, що пронісся берегом біля міста Сітве приблизно за тиждень до арешту журналіста та призвів до масових руйнувань та загибелі щонайменше 148 мешканців штату Ракхайн.
У М'янмі фотожурналіста ув'язнили на 20 років за висвітлення наслідків буревію
У М'янмі фотожурналіста ув'язнили на 20 років за висвітлення наслідків буревію

У М’янмі до 20 років важких робіт у колонії засудили фотожурналіста Сая Зау Тайке за матеріал про наслідки катастрофічного циклону. Про це повідомили колеги журналіста у виданні Myanmar Now. 

40-річного Сая Зау Тайке заарештували 23 травня в місті Сітве, де той знімав репортаж про наслідки буревію Моча, що пронісся берегом біля міста приблизно за тиждень до арешту журналіста. Шторм призвів до масових затоплень, руйнувань і відімкнень електрики та вбив щонайменше 148 мешканців штату Ракхайн. За даними видання, багато із загиблих були членами переслідуваної мусульманської меншини Рохінґ’я та проживали в таборах для внутрішньо переміщених осіб.

6 вересня, одразу на першій сесії після затримання журналіста, військовий трибунал звинуватив і оголосив йому вирок. Медійник не отримав можливості скористатися послугами адвоката під час арешту, а також не бачився з родиною. 

Спершу Тайке звинуватили за кількома статтями, зокрема за пунктом з розділу про державну зраду, що іноді розглядається як підбурювання до заколоту. Окрім цього, йому закидають агітацію проти посадовця або військового, наклеп у мережі та порушення закону про природні катаклізми шляхом розповсюдження недостовірної інформації про катастрофу з метою створення паніки в суспільстві. 

Як зауважив головний редактор Myanmar Now Све Він, цей вирок журналістові є «ще одним свідченням того, що свобода преси була повністю скасована під правлінням військової хунти, і показує, яку високу ціну незалежні журналісти в М’янмі повинні платити за право виконувати свій професійний обов'язок».

Нагадаємо, у лютому 2021 році в країні стався військовий переворот. За даними правозахисної організації «Репортери без кордонів» станом на квітень, М’янма є другою у світі державою за кількістю ув’язнених журналістів. Її випереджає Китай. У Світовому індексі свободи преси за 2023 рік М'янма посідає 176-те місце зі 180.

Фото: Kon Blai / Myanmar Now

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
842
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду