detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
11.01.2024 14:07
ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні
ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні
На другій позиції за кількістю згадувань — міністр оборони Рустем Умєров, на третій — Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Інститут масової інформації дослідив частоту згадувань публічних осіб, посадовців та політиків у матеріалах українських онлайн-видань і дійшов висновку, що їхня представленість у медіа є нерівномірною.

Моніторинг відбувався в період з 11 по 17 грудня 2023 року й охопив усі матеріали, що вийшли на сайтах: «Цензор.Нет», «24 канал», ТСН, «РБК-Україна», NV, «Кореспондент.net», «Українська правда», «Фокус», УНІАН, «Еспресо».

«В інтернет-медіа присутній помітний перекіс у бік позитивних оцінок на користь президентської вертикалі влади. Найчастіше видання згадують Президента Володимира Зеленського і переважно лише в позитивному контексті. На другій позиції за кількістю згадувань — міністр оборони Рустем Умєров, про якого взагалі не пишуть негативно. На третій — Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, про якого негативною є кожна третя згадка», — повідомляють в ІМІ. 

Про Президента України, за даними аналітиків Інституту, онлайн-медіа пишуть у понад вісім разів частіше, ніж про його найближчих медійних «конкурентів» — міністра оборони чи Головнокомандувача ЗСУ.

У моніторинговий період популярні онлайн-видання України розмістили 805 матеріалів зі згадкою про Володимира Зеленського. У 59,5% таких публікацій про президента йдеться в позитивному контексті. Нейтральний зміст мають 35,9% матеріалів про нього, негативний — 4,6%.

Більша частина згадок про Володимира Зеленського в провідних інтернет-медіа в досліджений період стосується його контактів з іноземними лідерами та роботою щодо залучення міжнародної допомоги.

Про міністра оборони України Рустема Умєрова в моніторинговий період було опубліковано 109 матеріалів. 70,6% з них мають позитивний зміст, 29,4% — нейтральний. Загадок про Умєрова в негативному контексті не зафіксовано. Найбільша кількість позитивних згадок про міністра пов’язана з його ініціативами щодо міжнародного військового співробітництва та відвідуванням передових позицій Сил оборони.

Про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в моніторинговий період досліджені онлайн-видання писали у своїх матеріалах 90 разів. У 41,1% випадків — у позитивному контексті, 32,2% — у негативному і 26,7% — у нейтральному. Переважна більшість позитивних згадок про Залужного стосується теми можливого українського контрнаступу у 2024 році та запланованого посилення оборони.

Також провідні інтернет-видання у відповідний період опублікували 87 матеріалів зі згадками про міського голову Києва Віталія Кличка, 63 — про начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, 60 — про керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, 53 — про керівницю Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталію Гуменюк, 34 — про представника Офісу Президента Михайла Подоляка, 25 — про народну депутатку від «Слуги народу». Мар’яну Безуглу, 8 — про лідера політичної сили «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

Ознайомитись детальніше з дослідженням Інституту масової інформації можна тут.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що згідно з дослідженням ІМІ, анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Також ми повідомляли про те, що в українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів.

Колаж та інфографіка IMI

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY