Дикі коні вогню, яких випустив Параджанов

Дикі коні вогню, яких випустив Параджанов

9 Січня 2024
1332
9 Січня 2024
11:00

Дикі коні вогню, яких випустив Параджанов

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1332
До 100-річного ювілею творця «Тіней забутих предків».
Дикі коні вогню, яких випустив Параджанов
Дикі коні вогню, яких випустив Параджанов

Формула «сьогодні виповнилося рівно 100 років Сергію Параджанову» зобов’язує до певного стилю, до панегіриків і од. Впевнений, що їх у цей день буде достатньо.

Натомість мені хочеться почати радше з дещиці сумнівів. Бо сама постать Параджанова парадоксальна й неформатна. В Україні він зняв тільки один вартий уваги фільм. Для традиціоналістів і вартових морально-етнічної чистоти він незручний через його гомосексуальність і вірменсько-грузинське походження. Але й називати Параджанова генієм — означає відходити від розмови про його місце в нашому культурному краєвиді, баналізувати його спадок. Геній — визначення далеких часових дистанцій; поки такий шлях не пройдений, це радше термін поганої журналістики.

Параджанов був у першу чергу людиною вільною, а тому — героєм, бо в задушливій брежнєвській Україні всі вільні та яскраві прирікалися на героїзм.

Його вільнодумство, власне, і проявилося в «Тінях забутих предків». У тому, як щедро виплескуються на екран кольори й пишне шаманство гуцульських звичаїв. У тому, як він розчленовує кадр винятково завдяки розташуванню предметів у ньому — так що почасти повторює композицію житійних ікон. У тому, як кружляє камера Іллєнка в особливо емоційних епізодах.

Іван Миколайчук у фільмі «Тіні забутих предків»  

У поліфонічній звуковій структурі, де гуцульські співи й скоромовка накладаються на клик трембіт і музику Мирослава Скорика. В тій прекрасній язичницькій оргії, що розгойдується без меж і смутку у фіналі. Кожний предмет має символічну вагу, кожний рух по-театральному драматичний чи комічний, кожний кадр — завершене живописне полотно. А ще в зав’язці «Тіней…» є ключова сцена, де після служби в церкві один ґазда через сварку вбиває другого барткою. Але замість очікуваного протоколювання смерті екран секундним видінням заповнюють червоні коні. Стрибають угору, пролітають, ще і ще. Всупереч всім настановам тотального тоді реалізму цей момент, який ляже прокляттям на подальше кохання Івана і Марічки, Параджанов передає саме так.

Весілля Івана і Палагни, «Тіні забутих предків»

Звісно, так змальована кров, що прокреслює нездоланну межу між закоханими. Але насправді ця метафора глибша, ніж може здатися. Бо кіно, тим паче таке кіно, як «Тіні забутих предків», має подвійну драматургічну структуру: окрім сюжету, сценарної історії — ще й візуальну оповідь, плин образів.

Щодо червоного в СРСР двох потрактувань бути не могло; але Параджанов отаким стрибком за межі канонів, приписів і земного тяжіння вирвав цей колір із мертвотних обіймів пропаганди, повернувши йому дикість, стихійність, пристрасть. Це сплеск свободи, це сміливий, ба навіть радикальний жест, це заява, зрозуміла без жодного слова.

Зумівши обійти пастки цензури, уникнути дуалізму і фальшивого пафосу (анти)радянщини, Параджанов уніс в українське кіно багатство й вишуканість бароко, підняв фольклор до високої драми.

А ще випустив на волю диких коней нашого вогню. І цей спалах досі горить із такою ж силою, як і шістдесят років тому.

Головне фото: кадр фільму «Тіні забутих предків»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Читайте також
02.09.2019 14:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
13 709
19.11.2010 11:22
«Польське радіо для закордону»
27 069
16.02.2010 13:32
Наталія Зінченко, газета «День»
31 686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду