Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят

Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят

28 Червня 2023
2764
28 Червня 2023
12:36

Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят

2764
Мета законодавчої ініціативи президента — відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня.
Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят
Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує офіційно встановити нові дати трьох святкових днів: Різдва Христового, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України

Текст проєкту закону «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» оприлюднено на сайті парламенту сьогодні, 28 червня, під номером №9431.

«Метою законопроєкту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів відзначення двох інших свят. Тож президент пропонує перенести дату святкування Дня Української Державності з 28 липня на 15 липня (коли вшановується пам'ять князя київського Володимира Великого), а Дня захисників і захисниць України — з 14 жовтня на 1 жовтня (що пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці).

Як повідомляв «Детектор медіа», Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Також Українська греко-католицька церква у лютому 2023 року оголосила, що з 1 вересня поточного року переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. 

Згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Фото: Сергій Нужненко / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2764
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тамара Яценко,прихожанка Української православної церкви.
303 дн. тому
Шановні президент,депутати,пцушники.Як ви можете так зверхньо відноситись до святого.Ви ті празники встановлювали,ви їх приймали?????Якщо хочете щоб Різдво було 25 грудня,то поверніться в 1918 рік у лютому спочатку місяця добавте ті 13 днів які викинула радянська влада,бо їй так забажалось,відмініть новий стиль і все стане на свої місця.Схаменіться,що ви витворяєте,люди добрі????Ви не святі отці і ніколи ними не будете,в лізти до церковного календаря не маєте ніякого права Церква УПЦ жила ,живе і буде жити за календарем який був прийнятий в Єрусалимі,де знаходиться Гроб Господній,де паску загоряться благодатний вогонь.Де є Божа Благодать.Календар був створений угодниками Божими,а ніяк не росіянами.Це радянські свята ви можете відмінити або перенести,в релігійні свята міняти чи переносити ви НЕ МАЕТЕ НІЯКОГО ПРАВА,бо не ви іх приймали і затверджували.Шановні не лізьте ви до церкви і церковного календаря,не гнівіть Бога,не беріть гріха на свої і без того грішні душі.
Анатолий
309 дн. тому
Ceйчас идет война. и что бы сделать жизнь людей как то лутше гарант подает такие законы которые разединяют общество. Людям не надо навязывать в какую церковь они будут ходить и какие праздники когда празновать..государство не должно вмешоватся в веру. Вова вы с своими друзьями и так топчите Конституцию или она у вас другая...Займися своими депутатами и министрами сколько они будут грабить Народ или вам это позволяет ваша вера..Вова займись жизнью Народа который за вас гныд проливает кровь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду