detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
08.01.2024 20:26
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові
Святкувати День подяки Богові пропонується в останню неділю вересня.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 8 січня 2024 року більшістю голосів рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проєкт Постанови №10371 «Про встановлення в Україні святкового дня — День подяки Богові» (утрималися Володимир В’ятрович та Олександр Кабанов). Автор цієї законодавчої ініціативи — народний депутат Віктор М’ялик.

Святкувати День подяки Богові пропонується в останню неділю вересня. «Вибір цього дня у році для святкування Дня подяки Богові пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збору врожаю та дякувати Богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та добробут кожної родини… День Подяки Богові пропонується святкувати на міжконфесійному рівні з тією метою, щоб увесь український народ міг звернутись до Бога з подякою за Його милість, яка була явлена до українського народу в різні історичні часи та проявляється у теперішній час, коли Україна опинилася в умовах повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації», — йдеться у пояснювальній записці.

Проєкт постанови рекомендує Кабінету Міністрів розробити із залученням представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та затвердити протягом трьох місяців з дня прийняття цієї Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня подяки Богові.

На думку голови комітету Микити Потураєва, цей проєкт має об’єднавчу мету стосовно всіх вірян, незалежно від релігійних конфесій. «Проєкт показує, що свобода совісті є одним з наріжних каменів української державності», — сказав він.

Член комітету Володимир В’ятрович у коментарі «Детектору медіа» зазначив: «Як християнин я відзначаю християнські свята, поважаю право кожної людини відзначати ті релігійні свята, які для неї важливі. Але на державному рівні мають відзначатися ті релігійні свята, які є частиною української традиції і глибоко вкорінені в культурі нашого народу. День подяки не є українською традицією. Така традиція є в Америці, але це не значить, що її треба штучно копіювати в Україні і запроваджувати нормативно постановою парламенту. Адже наша Конституція закріплює право кожної людини сповідувати будь-яку релігію чи не сповідувати жодної. Люди будь-якої релігії, будь-якої конфесії мають право на відзначення свят відповідно до своїх вірувань. Це не функція парламенту — вигадувати нові релігійні чи псевдорелігійні загальнодержавні свята».

На думку автора проєкту, реалізація постанови в разі її прийняття не потребує виділення додаткових коштів з держбюджету України, оскільки святкування Дня подяки Богові не потребує додаткового вихідного дня.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу зі скороченням строку подання поправок і пропозицій наполовину законопроєкт №10361 «Про внесення змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, ухвалення якого сприятиме виділенню Канадою коштів на добудову Музею Голодомору.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY