Мирні «військовополонені»: ВВС провело розслідування про викрадення Росією цивільних українців

Мирні «військовополонені»: ВВС провело розслідування про викрадення Росією цивільних українців

8 Січня 2024
1175

Мирні «військовополонені»: ВВС провело розслідування про викрадення Росією цивільних українців

1175
Знайти ув’язнених росіянами цивільних українців офіційним шляхом неможливо, а для їх визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів.
Мирні «військовополонені»: ВВС провело розслідування про викрадення Росією цивільних українців
Мирні «військовополонені»: ВВС провело розслідування про викрадення Росією цивільних українців

Росія утримує у понад 30 колоніях і слідчих ізоляторах в різних регіонах країни та на окупованих територіях тисячі українських громадян, які не мають статусу військовополонених. Про це йдеться у розслідуванні ВВС «“Ми прийшли вас визволяти”. Як Росія викрадає українців з окупованих територій і де вони зникають».

Українців, за даними журналістів видання, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські військові або співробітники «правоохоронних органів» затримували за різних обставин: наприклад, під час проходження «фільтрації», іноді — просто на вулицях за підозрою у «протидії спеціальній військовій операції».

За російським законодавством навіть за умов воєнного стану людей без суду не можна затримувати більш ніж на 30 діб. Проте час, місце та підстава для затримання українців військовими найчастіше ніде формально не зафіксовані, кримінальні чи адміністративні справи проти них не порушені, розслідування не ведеться.

Це випливає з рішень судів, із якими ознайомилися автори розслідування. До тих, хто був затриманий без формальних звинувачень, адвокати фактично не мають доступу. У кращому разі міноборони Росії визнає факт того, що такі люди перебувають на території Росії, але відмовляється допустити до них адвокатів та родичів «до закінчення заходів з перевірки».

Таким чином українських громадян позбавлено волі, але при цьому офіційно вони не є обвинуваченими чи засудженими у кримінальних справах. «Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їхнього визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів», — ідеться в матеріалі.

ВВС розповідає історію кількох громадян України, захоплених російськими військами і, судячи з усього, відправлених до російських СІЗО чи окупованого Криму. Незважаючи на всі спроби адвокатів і родичів зустрітися з ув’язненими, до них так нікого і не допустили. Вдалося встановити лише, у яких СІЗО їх утримують, — і то не в усіх випадках.

У розслідуванні наводиться список СІЗО і виправних колоній, у яких утримують українських громадян — 34 заклади на території 17 регіонів РФ та два СІЗО в окупованому Сімферополі. Захоплених українських громадян також утримують у в’язницях терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», у відділках поліції та підвальних приміщеннях тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей.

Висловлюється експертна думка, що тортури застосовуються до 90% захоплених таким чином українських цивільних громадян. Загальну їх кількість підрахувати наразі неможливо.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, станом на листопад 2023 року у російському полоні перебувають 4337 українців. З них 3574 особи — це військові, 763 особи — цивільні. Українська влада спирається на дані Червоного Хреста, але він далеко не завжди отримує доступ до місць неволі, де утримують українців у Росії, не кажучи вже про ізолятори та колонії на окупованих територіях.

Український уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець озвучує іншу цифру: 28 тисяч зниклих цивільних українців. Значну частину цих людей могли викрасти російські окупаційні сили, вважає омбудсман, не називаючи точної цифри. За його даними, викрадення на окупованих територіях продовжуються, пише ВВС.

Читайте також:

Малюнок: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1175
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду