Від Кабміну вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до програми фінансування відбудови України від ЄС

Від Кабміну вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до програми фінансування відбудови України від ЄС

25 Жовтня 2023
680
25 Жовтня 2023
18:30

Від Кабміну вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до програми фінансування відбудови України від ЄС

680
Фонд допомоги Україні від ЄС передбачає реалізацію нового інструменту Ukraine Facility, за допомогою якого нашій державі протягом 2024–2027 років виділять 50 млрд євро у вигляді грантів та позик на відновлення. Український уряд зі свого боку з липня працює над концепцією Ukraine Plan, яка обґрунтує, куди спрямують європейське фінансування.
Від Кабміну вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до програми фінансування відбудови України від ЄС
Від Кабміну вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до програми фінансування відбудови України від ЄС

Представники сектору культури та креативних індустрій звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою включити рекомендації щодо підтримки галузі в чотирирічну програму підтримки відновлення, відбудови та модернізації України від ЄС, яку 17 жовтня схвалив Європарламент. Про це повідомило «УП. Життя».

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що МКІП надсилало Мінекономіки відповідні пропозиції, однак їх проігнорували. Прем’єра просять доручити затвердити в уряді склад робочих груп, що доопрацюють пропозиції та зможуть подати їх Мінекономіки.  

Автори листа визначили такі пріоритетні питання, що потребують фінансування:

  • підтримка культурної спадщини під час війни;
  • збереження доступу до культури на рівні громад;
  • доступ до сучасного українськомовного культурного продукту (для ветеранів війни, українських біженців);
  • розвиток культурних інституцій — Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Українського інституту;
  • реформа системи управління та охорони культурної спадщини, системи закладів культури національного та місцевого рівня;
  • фінансування системи забезпечення населення культурними послугами тощо.

Наразі документ уже підписали, зокрема, культурна менеджерка Юлія Федів, культурний антрополог Микола Скиба, культурна менеджерка, ексзаступниця міністра культури Галина Григоренко, головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Тамара Трунова, експертка Українського культурного фонду (УКФ), докторка філософських наук Наталія Кривда та інші. Залишити власний підпис під зверненням можна до 27 жовтня 2023 року.

Зазначимо, Фонд допомоги Україні від ЄС передбачає реалізацію нового інструменту Ukraine Facility, за допомогою якого нашій державі протягом 2024–2027 років виділять 50 млрд євро у вигляді грантів та позик на відновлення. Український уряд зі свого боку з липня працює над концепцією Ukraine Plan, яка обґрунтує, куди спрямують європейське фінансування.

Як нагадують в «УП. Життя», на початку жовтня відповідальний за розробку концепції перший заступник міністерки економіки Олексій Соболєв повідомив, що громадські організації можуть долучитися до обговорення плану. Невдовзі представники сектору культури розробили проєкт документа з напрямами, що найбільше потребують фінансування.

За словами учасників проєкту Restoring Ukraine Тogether, які долучилися до процесу, 19 жовтня відбулася зустріч представників Мінекономіки, Мінкульту, сектору культури, а також представників громадянського суспільства. Вона мали обговорити концепцію плану.

«Стало зрозумілим, що уряд не бачить культуру, мистецтво та креативні індустрії у плані Українського Фонду, а сама зустріч відбулася, очевидно, заради імітації залучення всіх зацікавлених осіб до обговорення», — зазначили в Restoring Ukraine Тogether.

Раніше «Детектор медіа» з посиланням на проєкт Закону про Державний бюджет України на 2024 рік повідомляв, що загалом держава в наступному році планує витратити на гуманітарно-інформаційну сферу 10,7 млрд грн. Для порівняння: на безпеку і оборону у 2024 році в проєкті Держбюджету закладено 1 трильйон 685 млрд грн, тобто в 150 разів більше.

Уряд планує збільшити фінансування, зокрема, Українського інституту книги, Українського культурного фонду, національних театрів та музеїв.

16 жовтня Комітет Верховної Ради з питань бюджету прийняв дві поправки, за якими у проєкті бюджету на 2024 рік понад мільярд гривень, спершу передбачений на виробництво серіалів та на реконструкцію Музею Голодомору, скерують на протезування та підтримку військових та інших громадян.

Фото: Кабінет Міністрів України / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
680
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду