До Львова на суд викликають мертвого Іллю Киву

До Львова на суд викликають мертвого Іллю Киву

19 Грудня 2023
1298
19 Грудня 2023
18:23

До Львова на суд викликають мертвого Іллю Киву

1298
Личаківський райсуд 19 грудня виписав повістку екснардепу, ліквідованому 13 днів тому, як обвинуваченому у кримінальному провадженні.
До Львова на суд викликають мертвого Іллю Киву
До Львова на суд викликають мертвого Іллю Киву

На сайті Офісу генерального прокурора з’явилася повістка про виклик до суду колишнього народного депутата від забороненої «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви, якого ліквідували 6 грудня у Підмосков’ї. Про це вказано на сайті Офісу генпрокурора, передає hromadske.

У документі вказана дата його створення — 13 грудня 2023 року. Киву викликають до Личаківського районного суду Львова як обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, ще в листопаді 2023 року Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення з конфіскацією майна у справі про державну зраду та посягання на територіальну цілісність України. Вирок виніс Личаківський райсуд Львова.

Суд визнав Киву винним за статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 3 ст. 109 — публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації;
  • ч. 1 ст. 111 — державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України;
  • ч. 2 ст. 436-1 — публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади;
  • ст. 436 — публічні заклики до агресивної війни.

6 грудня стало відомо, що у Підмосков’ї знайшли мертвим колаборанта Іллю Киву. Спершу про його загибель повідомили російські пропагандистські ЗМІ, а згодом інформацію про ліквідацію держзрадника підтвердили в ГУР Міноборони України. Представник ГУР Андрій Юсов в ефірі телемарафону заявив: «Можемо підтвердити, що Кива — все. І така доля спіткає інших зрадників України, а також посіпак путінського режиму».

Згодом Слідчий комітет Росії повідомив, що колишнього народного депутата України Іллю Киву вбили під час прогулянки в парковій зоні підмосковного готельного комплексу. На його тілі виявили два кульових поранення — у груди та голову, поруч знайшли дві пістолетні гільзи. 

Ілля Кива — колишній народний депутат України 9-го скликання від нині забороненої проросійської політичної партії «ОПЗЖ». У минулому член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, радник міністра внутрішніх справ (на той час — Арсена Авакова) та голова Соціалістичної партії України (2017–2019 роки). Колишній очільник полтавського обласного осередку «Правого сектору» (2014). Фігурант Реєстру зрадників. 

Ще в січні 2022 року Кива втік до Іспанії, а на початку масштабної агресії перебрався до Росії, де відвідував ефіри російський пропагандистів і повторював фейки про «один народ».

15 березня 2022 року Верховна Рада позбавила Киву мандата народного депутата. 

Читайте також:

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1298
Читайте також
08.12.2023 11:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
2 443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду