«Чесно» проаналізували, які фракції недодали голосів за відкриття е-декларацій

«Чесно» проаналізували, які фракції недодали голосів за відкриття е-декларацій

6 Вересня 2023
2420
6 Вересня 2023
16:55

«Чесно» проаналізували, які фракції недодали голосів за відкриття е-декларацій

2420
Половину голосів за поправку своєї колеги про негайне відкриття реєстрів не дала «Слуга народу». Мінімум голосів дали фракція «Батьківщини» та дві депутатські групи.
«Чесно» проаналізували, які фракції недодали голосів за відкриття е-декларацій
«Чесно» проаналізували, які фракції недодали голосів за відкриття е-декларацій

Народні депутати від фракції «Слуга народу» дали лише 50% голосів за поправку до законопроєкту про відновлення е-декларування щодо негайного відкриття реєстрів.  Фракція «Батьківщини» та дві депутатські групи дали мінімум голосів. Через брак голосів ця поправка провалилася. Про це пише рух «Чесно».

Аналітики руху проаналізували результат голосування за поправку №371 про негайне відкриття реєстру декларацій від голови Комітету з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної («Слуга народу»). На засіданні комітету поправка не пройшла, але її поставили на голосування в сесійній залі.

«Чесно» відзначає, що деякі депутати, зокрема й від «Слуги народу», влаштували в соцмережах флешмоб на підтримку цієї правки перед голосуванням, але зрештою керівництво монобільшості оголосило вільне голосування. 

У підсумку, для проходження поправки забракло підтримки 27 депутатів. «Слуга народу» дала лише 50% голосів, тим часом як 37 депутатів-«слуг» разом з головою фракції Давидом Арахамією просто витягли картки й начебто були відсутні під час голосування за ключову поправку. Ще 55 «слуг» мали картку в слоті, але просто «не голосували», хоча голосували під час розгляду інших питань.

hromadske додає, що Арахамія пояснив, що пункт про закритий реєстр виник «на прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях, родичі яких можуть бути в небезпеці, тому і виник такий гібридний формат декларування».

Утім, Арахамія заявив, що депутати зробили норму, згідно з якою декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а він з керівництвом парламенту буде першим подавати такі листи до НАЗК.

Окрім того, відзначає «Чесно», за відкриття реєстру декларацій не голосувала значна кількість депутатів з різних фракцій та груп, які фігурували в антикорупційних розслідуваннях, зокрема Вадим СтоларДмитро ІсаєнкоОлександр ДубінськийЮрій КамельчукСергій Кузьміних тощо.

Також не проголосували за поправку майже в повному складі фракція «Батьківщини», депутатські групи «Довіра» та «Відновлення України». Натомість майже у повному складі голосували «Європейська солідарність» та «Голос».

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада України підтримала законопроєкт про відновлення електронного декларування доходів чиновників, однак не ухвалила головної правки — про негайне відкриття реєстру декларацій. За цю правку проголосували лише 199 парламентарів, що означає, що реєстри декларацій будуть закритими для громадськості ще рік.

Крім того, як повідомила народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, парламентарі не підтримали правки про обов’язкове декларування радників Офісу Президента України.

Читайте також:

Фото: В. Сарахан / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2420
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду