Законодавці відновили електронне декларування, але без доступу до реєстру

Законодавці відновили електронне декларування, але без доступу до реєстру

5 Вересня 2023
987
5 Вересня 2023
18:32

Законодавці відновили електронне декларування, але без доступу до реєстру

987
Текст закону ухвалено з нормою, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік.
Законодавці відновили електронне декларування, але без доступу до реєстру
Законодавці відновили електронне декларування, але без доступу до реєстру

Верховна Рада України підтримала законопроєкт про відновлення електронного декларування доходів чиновників, однак не ухвалила головної правки — про негайне відкриття реєстру декларацій. Про це повідомив народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк у телеграмі. 

Законопроєкт №9534 про повернення декларування підтримали 329 депутатів, в результаті чого він став ухваленим законом. 

Депутати затвердили кілька правок до нього:

  • уточнений перелік посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство;

  • визнання того, що якщо декларант вказав майно в одному розділі і не вказав в іншому, це не вважається злочином;

  • заборону повторно перевіряти майно, яке декларується декілька років і його вже раз перевірили.

Водночас головну правку щодо негайного відкриття декларацій законодавці провалили. За неї проголосували лише 199 парламентарів, що означає, що реєстри декларацій будуть закритими для громадськості ще рік.

Крім того, як повідомила народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, парламентарі не підтримали правки про обов’язкове декларування радників Офісу Президента України.

Також парламент ухвалив законопроєкт №9587-д, який передбачає вдосконалення порядку притягнення до відповідальності високопосадовців. Як зауважила депутатка Ірина Геращенко, законопроєкт пропонує автоматизоване накладення штрафів на декларантів, які несвоєчасно подали декларацію. Для цього вносяться зміни в Кодекс України про адмінпорушення.

Так, система електронного кабінету Єдиного державного реєстру декларацій фіксуватиме несвоєчасне подання декларації, а в НАЗК створюватимуть постанову про накладення штрафу. Він стягуватиметься навіть за поважних причин неподання, каже Геращенко. Для оскарження відведено десять днів. 

У цей законопроєкт, за словами Геращенко, намагалися подати «провокативні поправки» — про дозвіл не декларувати оренду, можливість не вносити порушників у реєстр корупціонерів тощо — однак їх «збили».

Зате достатньо голосів набрала правка про уникнення відповідальності, якщо посадовець «забув задекларувати майно» на 1,3 мільйона гривень.

Раніше «Детектор медіа» з посиланням на соцдослідження повідомляв про те, що українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

Також ми писали про те, що українці більше бояться корупції під час відбудови країни, ніж повторення війни.

Читайте також:

Фото: nazk.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду