Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон

Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон

12 Березня 2023
2581
12 Березня 2023
15:30

Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон

2581
До відомства в соцмережах звернулися, зокрема, письменник та музикант Сергій Жадан, гурти Onuka, Kazka та Tvorchi.
Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон
Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон

Українські артисти звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України із закликом не забороняти їм виїздити за кордон. Як відомо, раніше міністерство анонсувало більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон на тлі скандалу з втечею стендап-коміка Андрія Щегеля до Туреччини. 

Так, письменник та музикант Сергій Жадан у відеозверненні, опублікованому у фейсбуці, зазначив, що культура — це «вагома складова інформаційного фронту та волонтерської діяльності».

«Досвід і приклад двох недоумків і негідників (йдеться про коміка Андрія Щегеля, а токож режисера Тараса Голубкова, якого підозрюють у співпраці з росіянами, — ред.) не має перекреслити роботу тисяч працівників української культури, які більше року працюють на нашу перемогу та місяцями вкладаються в нашу спільну боротьбу та діяльність», — сказав Жадан.

Він також додав, що завдяки концертам, команді гурту «Жадан і Собаки» протягом минулої осені вдалося зібрати близько 5 мільйонів гривень на автомобілі, спорядження, тепловізори та дрони для Збройних сил України.

Учасники гурту Tvorchi опублікували звернення до відомства в інстаграмі, у якому зазначили, що наразі «під питанням» їхній виступ у місті Найробі наступного тижня на відкритті муралу в рамках проекту «Стіна», а також участь у всіх промо-заходах перед «Євробаченням». Як відомо, гурт Tvorchi цьогоріч представлятиме Україну на конкурсі у Ліверпулі.

«Ми маємо надію, що справедливість візьме гору, зрадники будуть покарані, а нам дадуть можливість працювати на благо країни та на бренд України», — йдеться в дописі. 

View this post on Instagram

A post shared by TVORCHI (@tvorchi_official)

Проти посилення контролю за виїздом виступила також співачка Onuka. В інстаграм-дописі вона висловила сподівання, що «митці-зрадники» не варті того, щоби через них артистам «скасували можливість продовжувати свою сумлінну справу».

View this post on Instagram

A post shared by ONUKA (@onukaofficial)

Стало відомо, що гурту Kazka вже відмовили у виїзді з України. 

«Сьогодні дуже важливо покарати винних, адже від цього залежить, чи зможуть, наприклад, мої хлопці виїхати завтра на благодійний концерт у Лондон, де наш виступ давно анонсований. Поки що їм відмовили. Вірю в справедливість та правду! І впевнена, що українська культура здатна долати кордони та об‘єднувати нас заради спільної місії — перемоги»,зазначила солістка гурту Олександра Заріцька в інстаграмі. 

View this post on Instagram

A post shared by KAZKA (@kazka.band)

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон. Таке рішення ухвалили після того, як стендап-комік Андрій Щегель виїхав з України до Туреччини та вирішив вже не повертатися. 

Про це комік розповів в інтерв'ю Романові Скрипіну. Як з'ясувалося, Щегель виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе «вільною людиною». Отримавши дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, хлопець вирішив уже не повертатися до України, а натомість «пожити в комфортній психологічній обстановці».

Стосовно українців, які зараз захищають країну на фронті, хлопець відповів: «Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію в своїй історії».

Згодом Щегель записав відеозвернення після того, як набули розголосу його висловлювання про втечу з України та «вибір інших — гинути».

Також нещодавно з'ясувалося, що Мінкульт надав дозвіл на тимчасовий виїзд українському режисеру Тарасу Голубкову з 14 по 30 листопада 2022 року.  Голубков попросив дозволу на виїзд, щоб зняти документальний фільм про війну в Україні The War Diary, і надав усі необхідні для цього документи, сказали у МКІП. Журналістам KP.UA показали супровідний текст самого режисера, в якому він обґрунтовував важливість своєї поїздки за кордон.

Голубков також переконував МКІП, що, створюючи документальний фільм, співпрацює з латвійським продакшном Porta Bonanza SIA.

7 березня вийшов кліп російської виконавиці Клави Коки. Актор Сергій Главчев, який безпосередньо знімався у цій відеороботі, у своєму акаунті в Facebook продублював пост з Instagram та зазначив, що режисером був саме Голубков. Проте згодом пост виправив, видаливши цю графу. На це звернуло увагу видання «МУЗВАР». Інформацію про співпрацю з росіянами виданню підтвердила людина з оточення Голубкова.

Крім цього, у сюжеті російського каналу «МУЗ ТВ» про зйомки цього кліпу можна побачити Голубкова за режисерським пультом.

Колаж: Mic JohnsonLP/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2581
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду