У суді від стендапера Андрія Щегеля, який втік з України, вимагають 1 млн грн компенсації. Наступне судове засідання — 5 жовтня

У суді від стендапера Андрія Щегеля, який втік з України, вимагають 1 млн грн компенсації. Наступне судове засідання — 5 жовтня

21 Вересня 2023
8138
21 Вересня 2023
12:28

У суді від стендапера Андрія Щегеля, який втік з України, вимагають 1 млн грн компенсації. Наступне судове засідання — 5 жовтня

8138
За словами продюсера Сергія Чудаєва, умови контракту з яким порушив Щегель, артист нині перебуває у США і намагається використати судовий процес проти себе для отримання дозволу на проживання.
У суді від стендапера Андрія Щегеля, який втік з України, вимагають 1 млн грн компенсації. Наступне судове засідання — 5 жовтня
У суді від стендапера Андрія Щегеля, який втік з України, вимагають 1 млн грн компенсації. Наступне судове засідання — 5 жовтня

Засновник продюсерського центру Comedy Space Сергій Чудаєв, який займався організацією зарубіжних гастролей стендапера Андрія Щегеля, подав на артиста судовий позов за порушення контракту і вимагає від нього 1 мільйон гривень матеріальної компенсації. У разі отримання коштів продюсер має намір спрямувати їх на підтримку ЗСУ та інші благодійні справи. Цю інформацію у коментарі «Детектору медіа» підтвердив особисто Сергій Чудаєв.

За його словами, наступне судове засідання призначено на 5 жовтня. На ньому має бути ухвалено рішення в цій справі, зокрема щодо того, чи повинен Андрій Щегель сплатити 1 млн гривень.

Стендапер Андрій Щегель

У розмові з нашою редакцією Чудаєв розповів хронологію подій, які передували його зверненню з позовом до суду.

«Я уклав із Щегелем контракт про те, що він поїде в Ірландію та Польщу із благодійними концертами, які були заплановані на період з грудня 2022-го по січень 2023 року. У контракті було чітко зазначено, що після цих концертів він мав повернутися до України, — розповів продюсер. — Моя продюсерська компанія створила весь проєкт: розробила маршрут, забронювала зали і отримала від Міністерства культури та інформаційної політики дозвіл на виїзд Щегеля та його команди. Цей дозвіл було видано на 15 днів. Тобто виїзд за кордон відбувся у грудні 2022-го, а перед цим місяці два-три тривала підготовка до цього.

Перетнувши кордон, Щегель зв'язався зі мною і сказав, що не збирається до Ірландії, а поїде у своїх справах. Куди саме, він мені не розповів. Потім я дізнався, що у нього відбулось кілька концертів у Польщі. Розумієте, коли українські артисти виїжджають за межі країни, вони вільні, вони ж не під конвоєм їдуть.

Зі свого боку я пояснив Щегелю, що я повинен поінформувати МКІП про те, що сталося. Я надіслав листа у міністерство, але не надавав розголосу тому, що Щегель порушив умови контракту. Ніхто не думав, що Щегель буде робити на цьому шоубізнес. Однак у березні він домовився зі Скрипіним і дав йому інтерв'ю, яке спричинило резонанс. Після цього справа набула публічності».

У коментарі «Детектору медіа» продюсер також сказав, що знайомий із Щегелем протягом останніх років трьох, але вони ніколи не були друзями. До інциденту, який завершився неповерненням артиста до України, Чудаєв не організовував жодних гастролей цього стендапера.

За словами Сергія Чудаєва, після консультацій з юристами він зрозумів, що «на неповернення Щегеля в Україну держава жодним чином не може вплинути, бо в законі не передбачено покарання за такий вчинок». Щоб захистити свою професійну репутацію та показати суспільству, яке обурилось учинком артиста, що протиправні дії в умовах повномасштабної війни будуть покарані, продюсер наприкінці березня 2023 року звернувся до суду з позовом проти Щегеля.

5 вересня відбулося перше судове засідання в цій справі, у процесі якого сторона позивача змінила розмір матеріальної компенсації, яку вимагає від Щегеля, з 1 гривні до 1 мільйона гривень.

«Я знаю, що Щегель стежить за перебігом справи, — каже Чудаєв. — На судовому засіданні був присутній як вільний слухач один представник Щегеля, також прийшли  його батьки і намагались, я б сказав, хитрувати. Йшлося зокрема про те, що при укладанні зі мною контракту Щегель у додатку до нього вказав свої ім’я та по батькові із помилкою. Сторона Щегеля намагалася використати це на свою користь, однак в результаті ця обставина була розтлумачена як доказ того, що його втеча з України була запланованою дією».  

Наприкінці нашої розмови Сергій Чудаєв повідомив, що, за його даними, Андрій Щегель нині перебуває в Америці, у місті Даллас, і «намагається виставити себе жертвою та використати судовий процес проти себе як підставу для отримання там дозволу на проживання».

Нагадаємо, на початку березня 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон. Таке рішення ухвалили після того, як стендап-комік Андрій Щегель виїхав з України до Туреччини на гастролі та вирішив уже не повертатися. 

Про це комік розповів в інтерв'ю Романові Скрипіну. Як з’ясувалося, Щегель виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе «вільною людиною». Отримавши дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, він вирішив уже не повертатися до України, а натомість «пожити в комфортній психологічній обстановці».

Стосовно українців, які зараз захищають країну на фронті, Щегель відповів:

«Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить, і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію в своїй історії», — сказав Щегель.

Мінкульт відреагував на ці слова у твітері, заявивши, що Щегель порушив правила перетину державного кордону та повернення в Україну. 

Після цього стендап-комік Андрій Щегель записав відеозвернення, реагуючи на розголос, спричинений його висловлюваннями про втечу з України та «вибір інших — гинути». Він перепросив у тих, кому скандал за його участі «завдав страждань», і запевнив, що «в жодному разі не зневажає всіх українців».

У травні минулого року в низці телеграм-каналів з’явився уривок відео проєкту Srakadupa. У цьому фрагменті Андрій Щегель зачепив тему загиблих під час війни в Україні людей, чим викликав обурення користувачів. 

Пізніше стендапер повідомив, що його концерти у Львові та Кам’янці-Подільському скасували нібито за вказівкою міських рад. Також його виступ попросив скасувати організатор концерту в Луцьку. Через це комік оголосив, що взагалі скасовує запланований тур.

Фото надав Сергій Чудаєв

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8138
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду