Почала працювати робоча група, що розроблятиме рекомендації по діяльності Youtube в Україні

Почала працювати робоча група, що розроблятиме рекомендації по діяльності Youtube в Україні

29 Листопада 2023
755
29 Листопада 2023
13:38

Почала працювати робоча група, що розроблятиме рекомендації по діяльності Youtube в Україні

755
Діяльність робочої групи ініціювали Інститут масової інформації, «Тексти» та Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.
Почала працювати робоча група, що розроблятиме рекомендації по діяльності Youtube в Україні
Почала працювати робоча група, що розроблятиме рекомендації по діяльності Youtube в Україні

Інститут масової інформації (ІМІ), «Тексти» та Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики ініціювали створення робочої групи щодо розробки рекомендацій по діяльності Youtube в Україні. Про це ІМІ повідомив на своєму сайті.

Про старт діяльності робочої групи оголосила директорка ІМІ Оксана Романюк під час обговорення дослідження «Спіраль залежності: як алгоритми YouTube просувають конспірологію та пропаганду» у медіацентрі «Україна — Укрінформ» 28 листопада. 

Одним із напрямів діяльності робочої групи стане обговорення можливості врегулювання політик Youtube для системної протидії впливу російських пропагандистських каналів. Крім того, у групі розроблятимуть рекомендації та стандарти якості і прозорості для українських ютуб-каналів і блогерів.

Романюк зазначила, що йдеться про кілька векторів, які потребують розвитку. По-перше, це розвиток самих ютуб-блогерів і підтримка якісного, достовірного і етичного контенту. По-друге, це прозора взаємодія ютуб-каналів з державою, наприклад, їхня реєстрація як онлайн-медіа згідно із новим законом «Про медіа». По-третє, має здійснюватися протидія ворожому контенту, що пропагує війну. 

«Оскільки ютуб є інструментом інформування, а ми знаходимось в умовах війни, то нам потрібно говорити про системну, а не поодиноку протидію явищу кремлівської агресивної пропаганди з боку Youtube. На жаль, розрізнено, як окремі організації, ми не можемо достукатися до Youtube як до корпорації з тим, щоб вони якось системного реагували — із цим ми стикаємося весь час. Сподіваємось, що партнерство допоможе ефективніше і потужніше впливати», — сказала директорка ІМІ. 

Як писав раніше «Детектор медіа», відеоплатформа «Ютуб» розширила доступ до своєї партнерської програми та дозволила авторам українських каналів розподіляти дохід від реклами, яка міститься в контенті.

Журналісти Forbes Ukraine підрахували, що нинішні доходи ютуб-каналу «Alexey Arestovych» можуть складати від 4 тис. доларів до 20 тис. доларів.

Блогер Спартак Суббота, фігурант розслідування, у якому його звинуватили у шахрайстві та видаванні себе за фахівця з психології та психіатрії, видалив ютуб-канал, переставши використовувати логотип розробника, на який не мав права.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Читайте також
02.08.2023 11:07
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду