«Тексти» дослідили, хто з експертів найпопулярніший на українському YouTube

«Тексти» дослідили, хто з експертів найпопулярніший на українському YouTube

2 Серпня 2023
2222
2 Серпня 2023
16:55

«Тексти» дослідили, хто з експертів найпопулярніший на українському YouTube

2222
Журналісти проаналізували 40 ютуб-каналів за період із 24 лютого 2022 року по 1 червня 2023 року.
«Тексти» дослідили, хто з експертів найпопулярніший на українському YouTube
«Тексти» дослідили, хто з експертів найпопулярніший на українському YouTube

Видання «Тексти» проаналізувало український сегмент ютубу щодо участі в ефірі спікерів-експертів. За рік та чотири місяці з початку повномасштабної війни на 40 досліджуваних каналах побувало понад п’ять тисяч таких гостей, підрахували журналісти. З ними згенеровано 58 тисяч «експертних відео», тобто фрагментів, де фігурує прізвище експерта.

Понад 18 тисяч годин контенту за участю експертів користувачі ютубу переглянули 5,2 млрд разів.

Найбільшою популярністю гостьових редакторів користувався військовий аналітик Олег Жданов. Він є лідером за кількістю відео, їхньою тривалістю, загальною кількістю переглядів із великим відривом від інших. Жданов фігурує у понад 4300 відео загальною тривалістю 1486 годин. «Це майже 62 доби безперервного мовлення, або пів року щоденних ефірів по вісім годин без вихідних і свят», — підрахували автори дослідження. Загальна кількість переглядів відео за участю експерта-рекордсмена — понад 608 мільйонів.

Велику кількість згадок у вітчизняному ютуб-ефірі мають Дмитро Гордон, Олексій Арестович і Марк Фейгін. Проте згадки Гордона і Фейгіна більшою мірою пов’язані не з їхніми коментарями як експертів, а з роллю ведучих. «“Популярність” же Арестовича в першій частині досліджуваного періоду — це наслідок його статусу “офіційного коментатора”, тож у загальному заліку показники цих трьох фігурантів не враховуються», — пояснюють журналісти.

Другий після Жданова за кількістю відвідувань ефірів — військовий експерт Роман Світан — має вдвічі менший показник: 2218 відео. На третьому місці — російський політолог Андрій Піонтковський (1328 відео). Відео Світана переглянули 281 млн разів, Піонтковського — 297 млн разів.

На перших 15 фігурантів за кількістю відео припадає половина переглядів від усієї бази в понад п’ять тисяч експертів.

«Популярні експерти не надто зважають на політичне забарвлення власників каналів, які їх запрошують. Тож отримати свою частку трафіку за рахунок окремих персоналій можуть і провладні, і опозиційні, і проросійські ютубери»,  — зауважують автори дослідження. 

Багато каналів, за їхніми словами, отримують додатковий трафік за рахунок перезаливання відео з інших джерел. Найбільше канали тиражують відео Олега Жданова, ефіри Марка Фейгіна і огляди Майкла Накі, а також програми каналу опозиційних росіян «Утро февраля», який фінансує Ілля Пономарьов.

Повний текст дослідження можна побачити тут.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «Тексти» проаналізували, як змінилася риторика Путіна про Україну, Захід та православ’я за роки правління.

Також ми писали про те, що «Тексти» виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками.

Фото: 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2222
Читайте також
27.02.2023 16:36
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду