detector.media
Оксана Наумова
«Детектор медіа»
13.11.2023 14:45
Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою
Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою
На цьому наголосила медіаюристка, директорка з юридичних питань 1+1 media Тетяна Смирнова під час панельної дискусії «Новий закон “Про медіа”: адаптація до нових правил гри» на Donbas Media Forum 2023.

У дискусії взяли участь голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, шефредакторка «Детектора медіа», голова однойменної ГО Наталія Лигачова, директорка з юридичних питань «1+1 media» Тетяна Смирнова, заступник директора ЦЕДЕМ Ігор Розкладай, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін. Модерувала дискусію почесна президентка Національної асоціації мовників Тетяна Лебедєва.

Учасники дискусії обговорювали норми закону, відзначали позитивні зрушення, які відбуваються після його прийняття, а також що потрібно робити для його імплементації та  покращення.

Не оминули увагою і питання щодо того, чи потрібно блогерам дотримуватись журналістських стандартів і чи можна їх змусити до цього?

При цьому Тетяна Смирнова наголосила, що не потрібно ототожнювати медіа з журналістикою. «Це різні речі, абсолютно різні. Не усі медіа — це журналісти. І не треба на усі медіа поширювати журналістські стандарти. Зверніть увагу, закон “Про медіа” щодо змістовних вимог містить лише одну статтю — 36-у, яка говорить про загальні заборони, які стосуються не тільки журналістів, а й усіх. І це відповідь на питання: чи можемо ми торкатись блогів (з погляду журналістських стандартів.ДМ”)? Відповідь: ні. І байдуже, медіа він чи не медіа. Він не може матюкатись, і журналістські стандарти тут взагалі ні до чого», — пояснила Тетяна Смирнова.

Тетяна Смирнова

Вона вважає, що змусити до чогось блогера, як і будь-яку фізичну особу, не можна, саме тому в разі протиправних дій мають діяти механізми в державі, які призводять до припинення цих протиправних дій.

«Я дуже прошу, давайте не переводити дискусію про медіа в дискусію про журналістську діяльність та журналістські стандарти. Це різні речі. Ця дискусія теж дуже важлива і актуальна, але вона має йти окремим треком, який до індустріального закону не має стосунку. Мій улюблений приклад. Телеканал “Плюс Плюс” — це медіа? І я думаю, що ви точно знаєте, що в штаті телеканалу немає жодного журналіста. І тим не менш цей канал існує, він точно медіа, точно має виконувати закон “Про медіа”, і він не порушує статті 36, але це точно не журналістика», — сказала Тетяна Смирнова.

Нагадаємо, у Києві 10 та 11 листопада відбулася дводенна конференція для журналістів та медіаекспертів Donbas Media Forum. Фокусною темою Форуму є вивчення трансформацій, які переживає українська медійна спільнота через повномасштабне вторгнення.

Одна з панельних дискусій була присвячена темі  «Безпека журналістів під час війни: фізичний, юридичний, цифровий виміри». Головний фокус цієї дискусії зосередився на презентаціях і обговоренні досліджень того, які з небезпек є ймовірнішими наразі для українських журналістів: загроза здоров’ю та життю, загроза отримати позов чи цифрові загрози.

 Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY