detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.11.2023 09:58
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Новий календар у лаврі запровадять із 15 листопада — початку Різдвяного посту.

Києво-Печерська лавра з 15 листопада переходить на новоюліанський календар, що є основним для Православної церкви України. Про це повідомив виконувач обов'язків намісника лаври архімандрит Авраамій.

«На численні прохання парафіян Києво-Печерської лаври, з благословення священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Блаженнійшого митрополита Епіфанія, з 15 листопада (початок Різдвяного посту) Лавра переходить на використання новоюліанського календаря, який є основним для нашої Помісної Церкви», — написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новий церковний календар

У липні Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт, яким змінила дати святкування державних свят, що прив’язані до церковного календаря.

Відтепер Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня. З 14 жовтня на 1 жовтня перенесли дату святкування Дня захисників і захисниць України, що пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці.

Крім того, з 28 липня на 15 липня перенесли дату святкування Дня української державності, коли вшановується пам'ять одного з творців давньої Київської держави, рівноапостольного князя Володимира Великого.

При цьому УГКЦ та ПЦУ збережуть чинну пасхалію — святкування Великодня. Це означає, що дата святкування Воскресіння Господнього надалі визначатиметься за старим стилем і у 2024 році припаде на 5 травня.

Згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Нагадаємо, у січні 2023 року Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

30 березня 2023 року Кабінет Міністрів визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув лавру в управління державі.

Перед тим, у грудні 2022 року, ПЦУ зареєструвала чоловічий монастир на території Києво-Печерської лаври. У березні 2023-го архімандрит Києво-Печерської лаври від УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ, а митрополит Епіфаній затвердив його виконувачем обов’язків намісника лаври.

Станом на вересень, уже 13 об'єктів на території Лаври із близько 40 повноцінних споруд, якими користувався монастир, повернули під контроль держави.

Фото: Києво-Печерська лавра / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY