Парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня

Парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня

14 Липня 2023
5044
14 Липня 2023
13:27

Парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня

5044
Такі законодавчі зміни запропонував Президент України, пояснивши їх необхідність відмовою від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня.
Парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня
Парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня

Верховна Рада України проголосувала в цілому за законопроєкт №9431, яким змінила дати святкування державних свят. Відтепер Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня.

Таке рішення парламент ухвалив на своєму засіданні 14 липня, повідомив у телеграм-каналі народний депутат Ярослав Железняк.

Крім того, з 28 липня на 15 липня перенесли дату святкування Дня української державності, коли вшановується пам'ять видатного державотворця, святого рівноапостольного князя київського Володимира Великого.

Також з 14 жовтня на 1 жовтня перенесли дату святкування Дня захисників і захисниць України, що пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці.

Ярослав Железняк уточнив, що цей закон підпишуть після 28 липня, тому ще цього місяця День української державності відзначатимуть ще по-старому — 28 липня.

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 червня 2023 року на сайті українського парламенту був оприлюднений текст проєкту закону «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», який вніс до Верховної Ради Президент України Володимир Зеленський. У ньому глава держави запропонував офіційно встановити нові дати трьох святкових днів: Різдва Христового, Дня української державності та Дня захисників і захисниць України.

«Метою законопроєкту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня», — йшлося у пояснювальній записці до документу.

Також «Детектор медіа» писав про те, що Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

У лютому 2023 року Українська греко-католицька церква оголосила, що з 1 вересня поточного року переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. 

Згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5044
Читайте також
27.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12 508
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
288 дн. тому
IQ православних і цього корумпованого юдейчика, дорівнює 0. Державні свята відповідають визначним датам і не можуть прив'язуватись до релігійних дат. тоді і 8 березня, і 9 травня, і шашличне 1 травня, і дні конституції та незалежності треба пересувати. Чи тут прив'язані до справжніх дат, а для пересунутих дати брали зі стелі? Не дивно, що країна Баг не має успіхів 33 роки і далі тільки безнадійність. Не дивно, що все біблійне життя юдеїв - суцільна провина перед їх Богом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду