Відомого філіппінського журналіста вбили у прямому ефірі

Відомого філіппінського журналіста вбили у прямому ефірі

6 Листопада 2023
1025
6 Листопада 2023
14:37

Відомого філіппінського журналіста вбили у прямому ефірі

1025
Напад невідомого стрільця стався під час трансляції програми на фейсбуку.
Відомого філіппінського журналіста вбили у прямому ефірі
Відомого філіппінського журналіста вбили у прямому ефірі

На Філіппінах застрелили відомого журналіста під час прямого ефіру його програми на радіостанції Gold FM 94.7. Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на The Independent.

Національна спілка журналістів Філіппін заявила, що 57-річного радіоведучого Хуана Джумалона (відомий під псевдонімом диджей Джонні Вокер) застрелили в Західному Місамісі 5 листопада. Це сталося у власній домівці журналіста в Каламбі, що також слугувала радіостанцією для Джумалона.

Спілка журналістів назвала цей напад «зухвалим убивством», яке ще більш ганебним робить та обставина, що воно сталося вдома в радіоведучого. Напад невідомого стрільця було видно в прямій трансляції на фейсбуку.

За попередніми даними слідчих поліції Каламби, невідомий попросив у журналіста дозволу зайти в приміщення радіостанції, щоб оголосити «дещо важливе». За словами офіцера з каламбського муніципального відділку, двоє стрільців прибули додому до журналіста пішки приблизно о 5:35 ранку 5 листопада, коли Джумалон був в ефірі.

Імовірно, вони добре знали це місце, оскільки змогли відчинити залізні ворота, після чого вломилися в приміщення радіостанції.

Повідомляється, що один чоловік дістав пістолет з кишені перед тим, як зайти в кабінку, з якої Джумалон вів ефір. Він зробив один постріл у журналіста, поки другий чоловік стояв на варті.

Один із чоловіків перед утечею з місця злочину забрав із собою намисто, яке носив Джумалон. На відео пострілу, яке шириться соцмережами, видно, як нападник стягує намисто з тіла журналіста.

Члени родини поспіхом привезли Джумалона до лікарні, де лікарі оголосили його мертвим одразу після прибуття.

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший засудив убивство журналіста й наказав провести розслідування. «Напади на журналістів неприйнятні в нашій демократичній державі, а ті, хто загрожує свободі ЗМІ, будуть притягнені до всієї відповідальності за свої дії», — написав він у соцмережі Х.

Високопосадовиця Національної спілки журналістів Філіппін Кет Кортез розповіла, що багато журналістів з місцевих громад повідомляли про погрози від політиків і їхніх прихильників через репортажі про вибори в барангаях (територіальних громадах) і сангвіньян-кабатаанах (молодіжних радах цих громад), що відбулися 30 жовтня.

Хуан Джумалон є 199-м журналістом, якого було вбито на Філіппінах з 1986 року, і четвертим журналістом, убитим за правління Маркоса.

У Світовому індексі безкарності за 2023 рік (Global Impanity Index 2023), нещодавно опублікованому Комітетом захисту журналістів, Філіппіни посіли восьме знизу місце через низький рівень розкриття вбивств журналістів.

Нагадаємо, з початку російсько-української війни, в період із 2014 року до 2023 року, загинули 75 медійників. Також ми повідомляли про те, що внаслідок конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом загинув щонайменше 31 журналіст.

Фото: 94.7 Gold FM Calamba / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Читайте також
13.02.2024 23:48
Олена Ярема
«Детектор медіа»
1 733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду