МОЗ застерігає українців від надмірного споживання новин та захоплення соцмережами

МОЗ застерігає українців від надмірного споживання новин та захоплення соцмережами

29 Листопада 2023
974
29 Листопада 2023
18:31

МОЗ застерігає українців від надмірного споживання новин та захоплення соцмережами

974
У міністерстві дали поради, як уберегтись від медіатравми.
МОЗ застерігає українців від надмірного споживання новин та захоплення соцмережами
МОЗ застерігає українців від надмірного споживання новин та захоплення соцмережами

Передозування чутливим контентом та важкими новинами може завдати значної шкоди здоров’ю людини. Про це заявили у Міністерстві охорони здоров’я України, склавши перелік порад, як українцям уберегтись від медіатравми. 

Одним з основних правил здорового медіаспоживання у МОЗ назвали користування надійними, перевіреними джерелами інформації: «Для таких важливих сповіщень, як повітряна тривога чи евакуація, використовуйте тільки офіційні джерела. Усі інші інформаційні канали також мають бути визнані достовірними». 

Мінохоронздоров’я радить час від часу перевіряти ресурси, на які підписана людина, адже навіть відомі телеграм-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на рупор поширення ворожих наративів. «Тому обов’язково перевіряйте інформацію, перш ніж поділитися з друзями в соцмережах. Факти мають бути підтверджені, а тексти — без маніпуляцій та хибних пояснень», — звертається до громадян МОЗ.

Також в установі закликають стежити за тим, як медіа впливають на емоційний стан, та відмовлятися від контенту, який спричиняє неприємні відчуття чи виснажує: «Замість перегляду відео слухайте або читайте текст — так легше уникнути надмірних емоцій».

Нагадують у Мінохоронздоров’я і про фільтрацію інформації та уникнення медіатригерів, рекомендуючи ігнорувати повідомлення про трагедії, якщо людина чи її рідні пережили подібні ситуації. Адже психіку можуть травмувати не лише події, але й повідомлення про них. «Зупиняйте перегляд, якщо відео містить чутливий для вас контент, та не докоряйте собі, що не додивилися до кінця», — наполягають у МОЗ.

Крім того, серед порад — обмеження «екранного часу», ігнорування негативних коментарів та відмова від користування гаджетами під час їжі чи спілкування.

«Дозуйте час, проведений в інтернеті, адже блукання мережею в спробі відволіктися призводить до “залипання” в екрані та залежності. Між інформаційним споживанням і реальним життям має бути баланс, а користування медіа повинно позитивно впливати на ваше здоров’я і ментальний добробут», — говорять у МОЗ.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що для громадян розробили поради щодо здорового медіаспоживання під час війни.

Читайте також:

Фото: euvsdisinfo.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду