«Радіо Свобода»: Так звану ПВК «Редут», яка воювала проти України, контролює російське ГРУ

«Радіо Свобода»: Так звану ПВК «Редут», яка воювала проти України, контролює російське ГРУ

10 Жовтня 2023
1220
10 Жовтня 2023
12:57

«Радіо Свобода»: Так звану ПВК «Редут», яка воювала проти України, контролює російське ГРУ

1220
Журналісти ідентифікували сотню бійців «Редуту», з’ясували фінансові умови їхніх контрактів, хто віддавав їм накази та безпосередньо курував з російської розвідки.
«Радіо Свобода»: Так звану ПВК «Редут», яка воювала проти України, контролює російське ГРУ
«Радіо Свобода»: Так звану ПВК «Редут», яка воювала проти України, контролює російське ГРУ

Проєкти «Радіо Свобода» «Схеми» та «Система» встановили, що російську так звану приватну військову компанію «Редут», бійці якої брали участь у повномасштабному вторгненні  та в боях на Київщині і сході України,  контролює та фінансує Головне розвідувальне управління Генерального штабу РФ (ГРУ).

Журналісти провели масштабне дослідження діяльності підрозділів системи ПВК «Редут», яку в Росії позиціонують як «добровольче» формування, але яка насправді є прихованою системою рекрутингу найманців для російської розвідки.

Журналісти повністю ідентифікували сотню бійців «Редуту», встановили підрозділи в його складі, з’ясували, на яких фінансових умовах вони підписують контракти, а також хто віддавав їм накази на місцях та безпосередньо курував з ГРУ Росії. 

За допомогою сотень внутрішніх документів, телефонних трафіків і телефонів самих «редутівців», які змогли отримати від джерел в українських спецслужбі, розвідці та серед військових, журналісти реконструювали шлях цього формування територією України.

Зв’язок з російською розвідкою доводять внутрішні документи ПВК «Редут», які отримали у своє розпорядження «Схеми» і в яких бійці самі вказують, що підпорядковуються ГРУ.

Це, зокрема, рапорт щодо втрат одного з підрозділів «Редуту» – «Вовків», чи довідка, видана одному з військових, де зазначена військова частина, що, згідно з аналізом журналістів, є частиною спецпризначенців ГРУ ГШ, який воює в Україні з 2015 року.

Також щонайменше четверо з ідентифікованих журналістами бійців підрозділу «Редуту» «Вовки» є колишніми або чинними співробітниками ГРУ — у російських базах даних як місце їхньої роботи та проживання зазначена військова розвідка або ж пов’язані з нею військові частини.

Журналісти «Системи» залегендовано поспілкувалися з десятком рекрутерів, які набирають бійців для різних підрозділів у складі «Редуту», і як потенційні новобранці вже на етапі добору дізналися, що управління і фінансування так званої ПВК здійснює російська розвідка.

Самі бійці цього формування прямо підтверджують той факт, що ГРУ контролює «Редут». Журналістам вдалося поговорити з кількома «редутівцями», які в 2022 році потрапили в український полон, а згодом були засуджені за катування жителів Харківщини. Вони розповіли, що їхали служити в 16-ту бригаду спеціального призначення ГРУ Генштабу Росії. 

Засуджені розповіли журналістам, що  накази шукати «атовців» та інших проукраїнських активістів на Харківщині віддавав безпосередньо військовий із позивним Амур. Він же проводив допити затриманих мешканців. «Редутівці» називають Амура «куратором від ГРУ». Ідентифікувати його наразі не вдалося.

Крім того, журналісти викрили полковника Олексія Кондратьєва — одного з основних кураторів так званого «добровольчого корпусу» за лінією ГРУ, куди входять і «редутівці», та генерал-лейтенанта і заступника голови російської розвідки Володимира Алєксєєва — головного ініціатора створення цієї так званої ПВК.

Ані Алєксєєв та Кондратьєв, ані російське Міністерство оборони та прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков на запитання журналістів не відповіли.

Ілюстрація: «Радіо Свобода»



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду