detector.media
25.10.2023 17:08
Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду
Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду
Він входив до агентурного апарату ФСБ і збирав розвіддані про систему оборони Сумщини.

За матеріалами СБУ засуджений до 15 років позбавлення волі настоятель одного з храмів УПЦ МП на Сумщині. Як повідомила пресслужба СБУ,  контррозвідка затримала російського агента в рясі в березні 2023 року під час спроби передати розвідінформацію ФСБ. Насамперед ворога цікавили геолокації підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

Як встановило слідство, клірик був дистанційно завербований агресором після початку повномасштабного вторгнення РФ. У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював, зокрема, під час спілкування з прихожанами церкви.

Для збору розвідувальних відомостей зрадник намагався «втемну» використовувати місцевих жителів, у яких випитував «потрібну» інформацію під виглядом побутових розмов.

Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив територією прикордонного регіону.

Одержану розвідінформацію російський агент передавав своєму куратору з ФСБ через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язкою до місцевості.

При обшуках за адресою проживання клірика та у храмі УПЦ МП виявлено мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY