detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
04.10.2023 19:42
Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот
Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот
Країна-агресор намагається ввести термін так званої «території з невизначеним (спірним) суверенітетом», аби закріпити за собою право використовувати частоти на тимчасово окупованих українських територіях.

Росія намагається ввести новий термін «території з невизначеним (спірним) суверенітетом», аби закріпити за собою право використовувати частоти на тимчасово окупованих українських територіях. Про це повідомив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль під час конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві.

За його словами, наразі Росія контролює 385 українських частотних присвоєнь. Мовлення українських компаній на тимчасово окупованих територіях немає.

Валентин Коваль також додав, що через руйнування внаслідок російських обстрілів або ж необхідність залишити захоплені міста 280 українських медіакомпаній припинили роботу. Лише 76 з них вдалося її відновити.

«Буквально позавчора через ракетну атаку припинив роботу передавальний центр у м. Гірнику. З ефіру зникли 18 програм. Зникли на невизначений період, адже це місто розташоване за 13 км від лінії зіткнення. Будівництво нового передавального центру проблематичне», — розповів перший заступник голови Нацради.

Водночас регулятор відновив функціювання інституту представника Національної ради в Криму, аби вивчити стан медіа на окупованому півострові і підготуватися до відновлення контролю та забезпечення демократичних перетворень після його звільнення.

Нагадаємо, за даними розслідування «Репортерів без кордонів», з липня 2022 року теле- і радіопропаганду на окупованих територіях України перебрав під свій контроль росіянин, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який був близьким соратником загиблого власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина. Нова система концентрується довкола трьох місцевих медіа у Мелітополі, Херсоні та Маріуполі, а до роботи через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії.

У квітні цього року окупанти за участю Малькевича відкрили в тимчасово захопленому Мелітополі представництво Спілки журналістів РФ. 

Фото: пресслужба Нацради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY