«Накричала на ФСБ». Журналістка hromadske Вікторія Рощина розповіла про тиждень у полоні окупантів

«Накричала на ФСБ». Журналістка hromadske Вікторія Рощина розповіла про тиждень у полоні окупантів

26 Березня 2022
3997
26 Березня 2022
22:44

«Накричала на ФСБ». Журналістка hromadske Вікторія Рощина розповіла про тиждень у полоні окупантів

3997
Після репортажу з Енергодара кореспондентка вирішила підготувати матеріал про Маріуполь. На шляху із Запоріжжя її затримали російські військові. Їм це вдалося не з першого разу: Вікторія просила дозволу їхати далі.
«Накричала на ФСБ». Журналістка hromadske Вікторія Рощина розповіла про тиждень у полоні окупантів
«Накричала на ФСБ». Журналістка hromadske Вікторія Рощина розповіла про тиждень у полоні окупантів

Вікторія Рощина потрапила в полон до російських окупантів, коли намагалася дістатися з Запоріжжя до Маріуполя. Із міста, яке бомблять, і де полюють на журналістів, вона за власною ініціативою хотіла підготувати репортаж для hromadske. Про це Вікторія Рощина розповіла у історії, яку опублікувала на сайті.

Дістатися Маріуполя журналістка планувала у складі гуманітарної колони, що прямувала до міста. При цьому російські військові їй натякали, що журналістам у Маріуполі перебувати небезпечно.

«У Василівці, був перший блокпост окупантів, – зазначила Вікторія Рощина. – Мене ретельно перевірили російські військові. Вони змусили розстібнути куртку, відкрили сумку, побачили фотоапарат і запитали, чи я журналістка. Я підтвердила. Вони сказали, що мені немає чого робити в Маріуполі і я повинна повертатися у Запоріжжя. Оглянули телефон, фотоапарат, нічого не знайшли. Я попросила дозволити мені їхати далі з колоною. Окупанти не заперечували».

Дорогою мешканка з Маріуполя запропонувала журналістці пересісти на авто до цього міста. Однак у призначеному місці замість машини на них чекали російські військові. Один із них влаштував перевірку Рощиній «за вказівкою».

«Запитав, чи я журналістка. Брехати не стала, бо думала, що може бути ще гірше. Він попросив показати WhatsApp — і побачив там контакт «СБУ Запоріжжя». Там було повідомлення з проханням опублікувати відео якогось російського військового, котрий перейшов на бік України», – зазначила Вікторія Рощина.

Після таких формальних процедур, як нарада з митрополитом Лукою, який благословляв шлях окупантів, журналістку доправили до будівлі Бердянської райадміністрації. Там із нею спілкувалися представники ФСБ, намагаючись схилити до співпраці.

Після відмови Вікторії закрили очі шарфом та хотіли вивести з приміщення. 

«Я кричала, що я журналістка і мене будуть шукати, що це неправильно і їм це не зійде з рук, —  пише Рощина. —  Як я потім з'ясувала, вони привезли мене в будівлю управління СБУ».

Тут Вікторію Рощину розмістили у кімнаті. Час від часу викликали на допити і застосовували до неї «типові методи тиску». Вона відмовлялася приймати їжу від окупантів. Спочатку обходилася своїми продуктами, потім  солодким чаєм.

Зрештою, журналістка записала відео, де йшлося про гуманні методи затримання та «високу частку ймовірності врятованого життя».

Після цього Вікторію Рощину доправили до Бердянської колонії, де вона ночувала у кімнаті російського військового за відсутнього опалення й освітлення. Зранку її вивели за ворота і відпустили. 

«Зранку мені знову надягли на голову шарф, вивели за територію колонії та вказали напрямок руху, —  пише журналістка. — Дійшовши до найближчої зупинки, я поїхала до місця базування евакуаційної колони. Наступного дня з нею вирушила на підконтрольну Україні територію».

Нагадаємо, 12 березня редакція hromadske не змогла вийти з Рощиною на зв'язок. За даними редакції, на той момент журналістка перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. Ймовірно, 15 березня її затримала ФСБ Росії, припускали колеги Рощиної. 

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через викрадення росіянами журналістки hromadske.

Вікторія Рощина готує матеріали з гарячих точок на сході й півдні України під час війни. 

Зокрема, Рощина відвідала окупований Енергодару, щоб розповісти про ситуацію у місті після захоплення окупантами найбільшої атомної електростанції Європи (ЗАЕС). 

Фото з фейсбук-сторінки Вікторії Рощиної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3997
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду