Видавці: Війна не відбила в українців інтересу до книжок

Видавці: Війна не відбила в українців інтересу до книжок

3 Жовтня 2023
1494
3 Жовтня 2023
17:34

Видавці: Війна не відбила в українців інтересу до книжок

1494
Лідерами ж за попитом у 2023 році стали світові бестселери, книжки для відпочинку та дитяча література.
Видавці: Війна не відбила в українців інтересу до книжок
Видавці: Війна не відбила в українців інтересу до книжок

Українці знову повертаються до читання. Чоловіки протягом року прочитують у середньому до 25 книжок (торік ця цифра становила 20), жінки — 18 (торік 12). Такі результати «другої хвилі» дослідження українського книжкового ринку, яку провело видавництво «Книголав». Головним мотивом для придбання книги залишається чиясь рекомендація (47% опитаних) та реклама (40%).

За словами співзасновниці видавництва «Книголав» Світлани Павелецької, основу аудиторії опитуваних склали жінки та чоловіки віком 18–55 років, які живуть в Україні, Польщі, Німеччині та Чехії. А головною умовою для участі в опитуванні була купівля хоча б однієї книжки одного з провідних українських видавництв протягом року.

Як повідомила Павелецька у своєму блозі на NV, «Книголав» провів 200 глибинних інтерв’ю (торік удвічі менше — 100) та 15 130 онлайн-опитувань (у 2022 році — 2500).

«Метою нашого дослідження було отримати відповіді на дев’ять головних запитань (ми їх називаємо гіпотезами) стосовно параметрів поведінки покупців книг, каналів та частоти придбання книжок, популярності видавництв, тематики літератури, що купується, та її формату (папір, онлайн), основних мотивів придбання та інше», — розповіла видавчиня.

На підставі даних, зібраних за три квартали 2023 року, зауважила вона, «Книголав» склав своєрідну дорожню карту — як для авторів, так і для видавців книг — та показав головні особливості поведінки споживачів на цьому ринку.

Як показали результати дослідження, книги про сучасну війну склали у виборі покупців лише 20% кошика. У цьому, вважають у «Книголаві», немає нічого дивного — ці твори лише пишуться, і згодом їх питома вага, безумовно, зростатиме. А ось те, що українці вдвічі більше купують книги про Другу світову війну (39% читачів),  свідчить, на думку видавців, про намагання переосмислити історичний досвід.

Лідерами ж за попитом стали світові бестселери (84%) та книжки для відпочинку (так звана категорія «книга на вечір»). У купівлі їх зізнались 61% опитаних українців. Також користуються попитом дитячі книги, — про їх придбання розповіли 25% читачів, що брали участь в опитуванні. При цьому книги для дітей є пріоритетною покупкою для 14% аудиторії (рік тому таких було лише 6%).

«Попри те, що цей тренд радує мене як видавця, він трохи сумний, бо люди не можуть купувати більш коштовні подарунки і книжки стають замінниками дорогих барбі. Головним чинником, що заважає подальшому зростанню об'ємів продажів, є висока вартість нових книг. 72% українців назвали саме високу ціну книги перешкодою для її придбання», — розповіла Світлана Павелецька.

Попит на книги в електронному форматі за рік зріс удвічі — 7% аудиторії віддає перевагу саме йому. Але це зумовлено переважно блекаутами й тим, що електронна книжка в таких умовах є самодостатнім способом проведення часу. Втім, 91% опитаних українців, за словами видавчині, все ж продовжують читати паперові книги. Отже, «класичний формат» залишається в тренді.

Фото: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1494
Читайте також
14.08.2023 22:40
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду