СБУ затримала російського агента, який готував обстріл київських ТЕЦ взимку

СБУ затримала російського агента, який готував обстріл київських ТЕЦ взимку

24 Серпня 2023
1348
24 Серпня 2023
14:45

СБУ затримала російського агента, який готував обстріл київських ТЕЦ взимку

1348
Посадовець однієї з київських страхових компаній зустрічався з керівниками київських енергопідприємств і вивідував факти про наслідки російських атак на об’єкти критичної інфраструктури.
СБУ затримала російського агента, який готував обстріл київських ТЕЦ взимку
СБУ затримала російського агента, який готував обстріл київських ТЕЦ взимку

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента Головного розвідувального управління РФ, який збирав інформацію для ударів по енергооб’єктах Києва під час опалювального сезону. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисника затримали в результаті багатоетапної спецоперації. Ним виявився директор департаменту однієї з київських страхових компаній, якого російська військова розвідка дистанційно завербувала після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Прикриваючись веденням страхового бізнесу, чоловік ініціював особисті зустрічі з керівниками київських енергогенеруючих підприємств під приводом укладення договорів страхування.

Але насправді він використовував цю «тему» як привід, щоб дізнатися від співрозмовників максимум інформації про факти та наслідки російських «прильотів» по українських об’єктах критичної інфраструктури.

Насамперед його цікавили відомості про масштаби пошкоджень і актуальний технічний стан атакованих агресором електростанцій у Києві.

Усі отримані розвіддані він передавав у месенджері своєму московському «куратору» — кадровому співробітнику російського ГРУ.

Розвідувальна інформація була потрібна для підготовки і коригування повторних повітряних ударів по енергопідприємствах Києва у період опалювального сезону.

Працівники СБУ затримали російського агента за місцем його проживання в одному із селищ на Київщині. Під час обшуку в нього виявили мобільний телефон, який він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1348
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду