Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»

Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»

22 Вересня 2023
1429
22 Вересня 2023
14:06

Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»

1429
Андрій Яніцький: Сайт публікуватиме швидкі пояснення поточних подій та ґрунтовніші пояснення складних процесів, що відбуваються в українському суспільстві.
Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»
Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»

Сайт espreso.tv змінює формат на пояснювальне видання. На сайті будуть публікувати й інші матеріали, але саме пояснювальні тексти стануть тепер візитівкою видання, повідомляється у пресрелізі. 

Нову концепцію впроваджує Андрій Яніцький, який співпрацює з «Еспресо» як автор і ведучий економічних програм з 2019 року, а з вересня 2023-го став директором з розвитку сайту. 

«Пояснюємо читачам складну реальність попри спроби багатьох гравців (піарників, політиків, соцмережі) її викривити. Для нас найважливіше питання: що відбувається насправді в українському суспільстві», — каже Яніцький.

У коментарі «Детектору медіа» Андрій Яніцький пояснив, що сайт публікуватиме пояснення двох типів: швидкі пояснення поточних подій, а також більш ґрунтовні пояснення складних процесів, що відбуваються в українському суспільстві.

«Я не знаю журналістів, які би спеціалізувалися тільки на поясненнях, тому ми збираємо свою "пояснювальну бригаду" з нуля. Частково це штатні журналісти видання, які вже пишуть тексти. Частково це будуть фрилансери, які писатимуть на гонорарній основі. Ми розробили детальні вимоги до експлейнерів та навчили журналістів нового формату», — сказав Яніцький. 

Він вважає, що попит на пояснення в української аудиторії існує. 

«За великим рахунком класичні медіа перестали бути єдиним джерелом інформації про події в світі, з нами конкурують соцмережі. Але соцмережам бракує експертизи, бракує аналітичної складової. І цей запит аудиторії телеграм-канали або тікток-відео задовільнити не можуть. Це робимо ми», — каже Яніцький.

Він додав, що соцмережі поляризують аудиторію та формують спрощене уявлення про світ. 

«Люди, які отримують інформацію лише з соцмереж, сприймають реальність у дихотомії "зрада/перемога". А ми переконані, що більшість суспільних процесів складні, вони потребують ретельного вивчення», — каже Яніцький.

За його словами, щоб розуміти, що відбувається насправді в українському суспільстві, замало просто навести факт. 

«Потрібен контекст та заглиблення в тему, на яке в блогерів зазвичай часу немає. Натомість професійні журналісти мають як необхідні навички, так і час, щоб розібратися, а також вміння ці складні процеси описати простими словами», — каже Яніцький.

«Так ми зможемо уникнути спокуси "простих рішень", які насправді не працюють. Світ складний, ми його вивчаємо та пояснюємо, щоб читачі могли приймати зважені рішення щодо свого життя: за кого голосувати, чи планувати народження дитини, чи йти вчитися в університет, чи змінити професію, чи переїхати в інше місто, чи змінити роботу», — резюмує він.

Пояснювальна журналістика (explanatory journalism) — визнаний у світі жанр, винесений в окрему категорію Pulitzer Prize з 1985 року. Як і будь-яка аналітика, вона базується на цифрах і фактах, отже вважається доказовою журналістикою. 

Як ідеться у пресрелізі, цю концепцію Андрій Яніцький розвивав на посаді очільника Центру журналістики Київської школи економіки у 2018–2022 роках як освітній менеджер, а тепер впроваджуватиме її на практиці. 

Як повідомляв «ДМ», у вересні журналіст Андрій Яніцький пішов з посади економічного оглядача на телеканалі «Еспресо» й натомість очолив відділ розвитку онлайн-медіа мовника.

Колишній головний редактор сайту espreso.tv Сергій Руденко залишив свою посаду 16 травня цього року. Водночас він залишається на каналі, де виходить у праймтаймі його щоденна програма «Вердикт».

  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду