detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
22.09.2023 14:06
Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»
Сайт espreso.tv стає пояснювальним медіа: «Потрібно уникати "простих рішень"»
Андрій Яніцький: Сайт публікуватиме швидкі пояснення поточних подій та ґрунтовніші пояснення складних процесів, що відбуваються в українському суспільстві.

Сайт espreso.tv змінює формат на пояснювальне видання. На сайті будуть публікувати й інші матеріали, але саме пояснювальні тексти стануть тепер візитівкою видання, повідомляється у пресрелізі. 

Нову концепцію впроваджує Андрій Яніцький, який співпрацює з «Еспресо» як автор і ведучий економічних програм з 2019 року, а з вересня 2023-го став директором з розвитку сайту. 

«Пояснюємо читачам складну реальність попри спроби багатьох гравців (піарників, політиків, соцмережі) її викривити. Для нас найважливіше питання: що відбувається насправді в українському суспільстві», — каже Яніцький.

У коментарі «Детектору медіа» Андрій Яніцький пояснив, що сайт публікуватиме пояснення двох типів: швидкі пояснення поточних подій, а також більш ґрунтовні пояснення складних процесів, що відбуваються в українському суспільстві.

«Я не знаю журналістів, які би спеціалізувалися тільки на поясненнях, тому ми збираємо свою "пояснювальну бригаду" з нуля. Частково це штатні журналісти видання, які вже пишуть тексти. Частково це будуть фрилансери, які писатимуть на гонорарній основі. Ми розробили детальні вимоги до експлейнерів та навчили журналістів нового формату», — сказав Яніцький. 

Він вважає, що попит на пояснення в української аудиторії існує. 

«За великим рахунком класичні медіа перестали бути єдиним джерелом інформації про події в світі, з нами конкурують соцмережі. Але соцмережам бракує експертизи, бракує аналітичної складової. І цей запит аудиторії телеграм-канали або тікток-відео задовільнити не можуть. Це робимо ми», — каже Яніцький.

Він додав, що соцмережі поляризують аудиторію та формують спрощене уявлення про світ. 

«Люди, які отримують інформацію лише з соцмереж, сприймають реальність у дихотомії "зрада/перемога". А ми переконані, що більшість суспільних процесів складні, вони потребують ретельного вивчення», — каже Яніцький.

За його словами, щоб розуміти, що відбувається насправді в українському суспільстві, замало просто навести факт. 

«Потрібен контекст та заглиблення в тему, на яке в блогерів зазвичай часу немає. Натомість професійні журналісти мають як необхідні навички, так і час, щоб розібратися, а також вміння ці складні процеси описати простими словами», — каже Яніцький.

«Так ми зможемо уникнути спокуси "простих рішень", які насправді не працюють. Світ складний, ми його вивчаємо та пояснюємо, щоб читачі могли приймати зважені рішення щодо свого життя: за кого голосувати, чи планувати народження дитини, чи йти вчитися в університет, чи змінити професію, чи переїхати в інше місто, чи змінити роботу», — резюмує він.

Пояснювальна журналістика (explanatory journalism) — визнаний у світі жанр, винесений в окрему категорію Pulitzer Prize з 1985 року. Як і будь-яка аналітика, вона базується на цифрах і фактах, отже вважається доказовою журналістикою. 

Як ідеться у пресрелізі, цю концепцію Андрій Яніцький розвивав на посаді очільника Центру журналістики Київської школи економіки у 2018–2022 роках як освітній менеджер, а тепер впроваджуватиме її на практиці. 

Як повідомляв «ДМ», у вересні журналіст Андрій Яніцький пішов з посади економічного оглядача на телеканалі «Еспресо» й натомість очолив відділ розвитку онлайн-медіа мовника.

Колишній головний редактор сайту espreso.tv Сергій Руденко залишив свою посаду 16 травня цього року. Водночас він залишається на каналі, де виходить у праймтаймі його щоденна програма «Вердикт».

  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY