У Росії журналісти виявили близьку до Кремля організацію, яка поширює фейки про війну та Україну

У Росії журналісти виявили близьку до Кремля організацію, яка поширює фейки про війну та Україну

19 Вересня 2023
2365
19 Вересня 2023
09:51

У Росії журналісти виявили близьку до Кремля організацію, яка поширює фейки про війну та Україну

2365
Організація «Діалог» співпрацює з прокремлівськими телеграм-каналами, консультує Міноборони РФ щодо комунікацій та курує сторінки держустанов по цілій Росії. Кремль виділив на неї вже понад 8 млрд рублів.
У Росії журналісти виявили близьку до Кремля організацію, яка поширює фейки про війну та Україну
У Росії журналісти виявили близьку до Кремля організацію, яка поширює фейки про війну та Україну

За поширення фейків про війну Росії проти України відповідальна прокремлівська автономна некомерційна організація «Діалог». Про це йдеться в розслідуванні російських видань «Медуза», The Bell і «Важные истории», які посилаються на джерела в самому «Діалозі» та його методички, а також на співробітників близьких до нього структур, передає «Радіо Свобода».

Керівником «Діалогу» є випускник факультету журналістики МГУ Володимир Табак. Він став відомим у 2010 році, після виходу календаря з фотографіями колишніх та чинних студенток факультету в спідній білизні. Календар був присвячений 58-річчю Володимира Путіна, який тоді обіймав посаду прем’єр-міністра Росії. Табак спродюсував цей проєкт і, за власним твердженням, продав ідею Владиславу Суркову — тоді заступнику голови адміністрації президента Росії. 

Таким чином, Сурков, як розповіло джерело розслідувачів, став покровителем Табака. Після його відставки цю роль зайняв нинішній заступник голови АП Сергій Кирієнко. Саме за Кирієнка Табак очолив «Діалог».

Спочатку «Діалог» називали проєктом московської влади для «зворотного зв’язку з громадянами» в інтернеті, проте незабаром за дорученням Путіна організація почала працювати за тим же напрямом у регіонах. Нова структура отримала назву «Діалог регіони»: вона зайнялася куруванням сторінок держструктур, шкіл і дитячих садків. Це створило підвалини для виконання другого основного завдання організації — поширення пропаганди. 

Як ідеться в розслідуванні, станом на 2022 рік на діяльність «Діалог регіони» з бюджету Міністерства цифрового розвитку Росії перерахували 6,5 млрд рублів, а на сам «Діалог» — 1,8 млрд.

Після початку повномасштабного вторгнення «Діалог» почав аналізувати, як у соцмережах реагують на новини, пов’язані з війною, а також складати рекомендації для Міноборони РФ щодо реакції на резонансні події та поширювати фейки про Україну та українців. За останнє в команді «Діалогу» відповідають не менше ніж 60 осіб, пишуть журналісти.

Автори розслідування отримали звіти «Діалогу». Вони свідчать, що організація відповідальна за поширення фейків, зокрема про те, що українські військові нібито почали продавати свої нагороди на eBay, про швейцарську нерухомість високопоставлених українських чиновників, про «принизливі» вакансії, які пропонують українським біженцям у Польщі, про те, що в Україні нібито розпочалася мобілізація жінок, а українським військовим дають таблетки, що підвищують агресію, тощо.

Попри значні суми, які «Діалог» отримував на виконання своєї роботи, організація мала схему поширення фейків, яка не передбачала особливих витрат. Її працівники відправляли дезінформацію великим телеграм-каналам, представляючись свідками якихось подій і використовуючи фейкові акаунти. У деяких випадках канали не проводили жодних перевірок і публікували фейки.

Як розповів журналістам колишній співробітник «Діалогу», на наради до офісу організації приходили, зокрема, представники прокремлівських видань «Ридовка» і Mash. Два джерела авторів розслідування розповіли, що серед «підрядників» «Діалогу» також були телеграм-канали z-воєнкорів Бориса Рожина і Данила Безсонова та канали одного з головних рупорів кремлівської пропаганди Володимира Соловйова.

За час повномасштабної війни «Діалог» переключився на інформаційний супровід Міністерства оборони Росії. За словами джерел авторів розслідування, це частина плану Табака, який надалі хоче обійняти високу посаду в адміністрації президента РФ, а не займатися виключно сферою медіа.

Крім іншого, «Діалог» займався і поширенням постів із критикою голови ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, який конфліктував із Міноборони Росії.

В організації не відповіли на запити авторів розслідування про коментар.

Ілюстрація: The Bell

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2365
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду