Верховна Рада прийняла бюджет 2024

Верховна Рада прийняла бюджет 2024

9 Листопада 2023
1084
9 Листопада 2023
13:51

Верховна Рада прийняла бюджет 2024

1084
Видатки на інформаційну сферу та культуру зросли.
Верховна Рада прийняла бюджет 2024
Верховна Рада прийняла бюджет 2024

9 листопада Верховна Рада України прийняла бюджет на 2024 рік. Про це повідомила заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук на своїй сторінці у фейсбуку. За проголосувало 278 народних депутатів.

Основна стаття передбачених бюджетних витрат у 2024-му — фінансування національної оборони. Серед пріоритетів — фінансування громадського порядку, безпеки, соціального захисту населення та обслуговування державного боргу.

На наступний рік передбачено суттєве збільшення фінансування культури та інформаційної політики.

Згідно з додатками до тексту бюджету, підготовленими до другого читання, зростає фінансування Міністерства культури та інформаційної політики  з 8,6 млрд до 9,97 млрд. Також газети «Голос України» — з 72,9 млн у 2023 році до 198,2 млн грн.

Національна суспільна телерадіокомпанія України  отримає 1,85 млрд. Тоді як у бюджеті на 2023 рік  на фінансування суспільного мовника виділили лише 1,5 млрд грн. У п’ять разів зростає фінансування Державного агентства України з питань кіно — з 115,6 млн до 618,3 млн грн. З цих коштів 589,6 млн передбачено на підтримку кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів.

Як звертав увагу у своєму телеграмі Ярослав Железняк, у першому читанні держбюджету на 2024 рік була бюджетна програма Державного агентства з питань кіно, на яку було закладено 634,6 млн грн.  Ця програма мала назву: «Державна підтримка кінематографії». «Мій колега з фракції Володя Цабаль провів правку №502, яка має наступну суть (…) 445 млн грн з серіалів на реабілітацію, уряд відпрацював правку, і залишив всі 634 млн грн, але змінив назву програми на “Державна підтримка кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів”. Аргументація, що кіно треба підтримувати, але це буде про військові події та воєнні злочини орків. Це певний трюк, так як є слово “у тому числі”: тобто там може бути і правда продукт для висвітлювання злочинів орків для іноземної аудиторії, так і ті ж самі серіали а-ля “Інгулець”. На даному етапі перевірити це неможливо, треба потім дивитися, який паспорт бюджетної програми затвердять».

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення отримає 228,8 млн грн, тоді як у 2023 році було 159,3 млн грн.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України має отримати підтримку в 7,2 млрд гривень. У 2023 році  її бюджет був 4,7 млрд.

Не змінилась державна підтримка «Урядового кур’єру» — 50,3 млн грн.

Зменшилось фінансування іномовлення (МПІУ) у порівнянні з 2023 роком. Цього року на цю бюджетну програму було виділено 1,9 млрд грн. Тепер  на виробництво і трансляцію програм для державних потреб, «Укрінформ» та підтримку іномовлення має піти 1,5 млрд грн.  Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що ця програма передбачає  фінансування марафону й іномовлення, а розподіл коштів по ній зможе надати лише Міністерство культури та інформаційної політики. «Детектор медіа» надіслав запит у МКІП і чекає на відповідь. Торік на подібний запит у міністерстві відповіли так: «Розподіл коштів між державним підприємством “Мультимедійна платформа іномовлення України” та Українським національним інформаційним агентством “Укрінформ” буде визначено в лімітних довідках та після відповідного доведення лімітів від Міністерства фінансів».

Тепер бюджет має підписати президент.

Нагадаємо, загалом держава у 2024-му планує витратити на гуманітарно-інформаційну сферу 10,7 млрд грн. Для порівняння: на безпеку та оборону у 2024 році в проєкті Держбюджету закладено 1 трлн 685 млрд грн, тобто в 150 разів більше. Втім, на думку народного депутата Володимира В’ятровича, «загальний рівень фінансування культури, в т. ч. й тих напрямків, які є вкрай важливими для національної безпеки, єдності та гуманітарного розвитку, традиційно залишається мізерним».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду