detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.09.2023 11:17
Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина
Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина
Постачають запчастини й кілька фірм з країн Європи, власниками яких здебільшого є росіяни. Як прокладку для обходу санкцій використовують фірму з Киргизстану.

Російські розслідувачі виявили, що за рік після початку великої війни, попри накладені санкції, Росія зуміла імпортувати оригінальні запчастини для літаків Boeing і Airbus на понад 180 млн доларів. Головними постачальниками є фірми з ОАЕ, Китаю, Туреччини, а також з європейських країн, власниками яких є переважно росіяни. Про це йдеться у розслідуванні видання «Важные истории».

Видання зазначає, що росіяни почали зловживати паралельним імпортом для обходу санкцій щодо постачання деталей для літаків.

Журналісти проаналізували митні дані і з’ясували, що з березня 2022-го по березень 2023 року в Росію ввезли оригінальних запчастин для Boeing і Airbus на понад 180 млн доларів.

Російські авіакомпанії, яким потрібні запчастини, купують їх у «дружніх» країнах — серед таких продавців лідирують Об’єднані Арабські Емірати, Китай і Туреччина.

Найбільше деталей продала в Росію дубайська компанія Ats Heavy Equipment & Machinery. За понад рік вона виконала більше 700 поставок на більш ніж 40 млн доларів. Переважно запчастини для Boeing і Airbus дісталися групі «Аэрофлот», до якої, окрім власне «Аэрофлоту», входять компанії «Россия» і «Победа».

Деякі фірми-постачальники є іноземними, але їхніми власниками є росіяни. Так, у десятку найбільших постачальників входить компанія Griffon з ОАЕ, а її бенефіціарами, за даними Sayari, є Ірина Гороховська та Ілля Рисєв. У компанії спершу відповіли на запит журналістів, що не продавали західних запчастин у Росію, оскільки «такі платежі не пропускає банк», а коли журналісти відправили їм список поставок, перестали відповідати.

Серед європейських фірм, які постачали запчастини Росії, є молдовська Max Jet Service, чеська Apram Aerospace та литовська Right Direction Aero. Остання, як випливає з митних баз, продавала товари російській «Ай флай» за посередництвом киргизької фірми «Карґолайн». Схоже, за документами запчастини йшли в Киргизстан, а в реальності — в Росію, пишуть журналісти.

Власник Right Direction Aero Павло Чалапов заявив, що мав особисті гарантії власника «Карґолайн», що деталі не зможуть реекспортувати до Росії, і запевнив, що тепер не працюватиме з Киргизстаном: «Як я бачу, "Карґолайн" тримала нас у невіданні, обманювала і, очевидно, підробляла документи».

Фірму «Карґолайн» зареєстрували через місяць після початку повномасштабного вторгнення в Україну, коли Airbus, Boeing та інші виробники запчастин забанили російські авіакомпанії. Її власником став Азамат Алкадиров, колишній киргизстанський чиновник середньої руки. У липні 2023 року США ввели санкції щодо «Карґолайну».

Одним з основних покупців авіазапчастин у Росії є московська компанія «Протектор», яка перепродувала їх іншим російським авіакомпаніям. Її власницею є 25-річна Катерина Провоторова, чоловік якої працював в авіакомпанії «Руслайн» і був співвласником компаній «Фастейр інтернешнл» (перебуває під санкціями США) і «Каннам», які займалися митним оформленням вантажів і торгівлею обладнанням, машинами, суднами та літальними апаратами.

Основними постачальниками деталей Boeing для «Протектора», згідно з митними даними, були три компанії з ОАЕ — Trade One Middle East, Desert Sun Supply і Griffon.

Читайте також:

Ілюстративне фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY