detector.media
07.09.2023 22:36
Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму
Кума Оксани Марченко, священника УПЦ МП із Закарпаття, викрито на пропаганді комуністичного режиму
Під час обшуку у церковника знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів та брошури сепаратистського характеру.

На Закарпатті СБУ викрила священника УПЦ (МП) на пропаганді комуністичного режиму, повідомляє Управління СБУ в Закарпатській області.

За даними слідства, до злочину причетний настоятель одного з храмів Хустської єпархії УПЦ (МП), розташованого в Тячівському районі на Закарпатті.

Будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення РФ вийшло з-під юрисдикції московського патріархату, священнослужитель намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ.

Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.

Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності. Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.

«Серед матеріалів, виявлених правоохоронцями – книжки, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них. У окремих брошурах заперечується право України на незалежність  і наголошується, що «Київ, без великої росії, і окремо від росії, немислимий в жодному випадку», — йдеться у повідомленні відомства.

У процесі слідчих дій оперативники СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до «пробудження матушки-Руси» та молилися за «спасение россии», а також роздруки молитов, у яких згадували патріарха РПЦ  Кирила Гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців.

Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій.

Крім того, у процесі оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Настоятелю храму повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття та документування злочину здійснювали співробітники СБ України в Закарпатській області спільно зі слідчими ГУ НП у Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

За інформацією журналістів «Української правди» з власних джерел у правоохоронних органах, церковником, якому оголошено підозру, є Віталій Хромей 1983 року народження — кум дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко, з якою Хромей хрестив дитину депутата Закарпатської облради від «ОПЗЖ».

Фото: Управління СБУ в Закарпатській області

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY