Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині, забравши його в УПЦ МП

Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині, забравши його в УПЦ МП

31 Серпня 2023
3059
31 Серпня 2023
11:46

Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині, забравши його в УПЦ МП

3059
УПЦ МП, Житомирська єпархія якої 23 роки тому отримала маєток у безкоштовне користування, збирається оскаржувати судове рішення.
Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині, забравши його в УПЦ МП
Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині, забравши його в УПЦ МП

Господарський суд Житомирської області ухвалив рішення про повернення в державну власність маєтку Терещенків у селищі Червоне, яким досі володіла Житомирська єпархія УПЦ МП. Про це повідомив «Укрінформ».

На засіданні, яке відбулось 30 серпня, суд задовольнив усі вимоги Бердичівської окружної прокуратури. Відомство у своєму позові просило, зокрема, визнати недійсною укладену у 2000 році угоду між ВАТ «Червоненський цукровик» та Житомирським єпархіальним управлінням УПЦ про безкоштовну передачу маєтку Терещенків.

Крім того, суд скасував свідоцтво від 02.10.2012 про право приватної власності на будівлі Свято-Різдва Христового Червоненського монастиря та передав у власність Міносвіти будівлю монастиря та дві господарські будівлі загальною площею понад півтори тисячі квадратних метрів.

Представник відповідача Марина Шолодько назвала рішення суду незаконним та заявила, що воно буде оскаржене.

Раніше Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків, який розташований у селищі Червоне, у власність Житомирської єпархії УПЦ МП та ухвалив рішення направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду та ухвалення законного рішення на захист державних інтересів.

Палац Терещенків у Червоному збудований у 1861 році Адольфом Грохольським, після смерті якого перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом фабрично-заводське училище.

Через кілька років після здобуття Україною незалежності колишній палац було передано жіночому монастирю Свято-Різдва Христового УПЦ МП.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що УПЦ МП програла суд Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» у справі про розірвання договору оренди.

Читайте також: 

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3059
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду