Російський олігарх Фрідман відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

Російський олігарх Фрідман відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

1 Вересня 2023
1706
1 Вересня 2023
19:07

Російський олігарх Фрідман відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

1706
Журналіст «Української правди» Михайло Ткач знайшов мільярдера в Лондоні, де знімав розслідування про росіян, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ в Україну.
Російський олігарх Фрідман відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем
Російський олігарх Фрідман відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

Російський олігарх Михайло Фрідман відмовився відповісти на запитання, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем. З таким запитанням до нього звернувся журналіст «Української правди» Михайло Ткач, зустрівши мільярдера в Лондоні, де той живе, перебуваючи при цьому під санкціями британського уряду.

«Я вам інтерв’ю давати не буду і коментувати не буду. Я не знаю, з якою метою ви мене питаєте. Крім того, це позиція моїх юристів. Якщо ви хочете на цю тему поговорити, ми якось можемо зустрітися більш спокійно. На вулиці я не буду давати ніяких коментарів», — каже Фрідман Ткачу в одному з епізодів розслідування «УП» «Лондонград», яке присвячено росіянам, пов’язаним з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, та їхнім активам.

«Ця історія про те, як «Українська правда» шукала і знайшла Михайла Фрідмана та інших відомих багатих росіян у Лондоні — місті великих російських грошей», — йдеться у презентації матеріалу Михайла Ткача. 

При цьому, нагадують журналісти «УП», як писала The New York Times, у липні влада Великої Британії видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії «на особисті витрати» — до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на «базові потреби» — шоферів, кухарів і покоївок. Фрідман — один із таких олігархів.

Водночас в Україні Фрідмана підозрюють у відмиванні $1,2 млн та 1,93 млн євро (разом близько 100 млн грн в еквіваленті) та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, який Україна націоналізувала у липні 2023 року. Підозру російському олігарху повідомило Бюро економічної безпеки. Справа пов’язана із «Сенс Банком».

«Складено повідомлення про підозру російському олігарху — колишньому бенефіціарному власнику українського банку, який входив в топ-5 за розміром власного капіталу в Україні», — заявили у БЕБ.

За даними слідства, російський олігарх вивів активи банку під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків, які раніше належали материнському банку в РФ. У 2021 році право власності на ці торгові знаки було переоформлено на кіпрського нерезидента для забезпечення можливості застосування умов пільгового оподаткування та положень Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що як мінімум 81 людина з останнього довоєнного рейтингу Forbes «200 найбагатших росіян» відкрито бере участь у забезпеченні російської армії та ВПК Росії. Це з’ясували журналісти російського видання «Проект», які створили «Путівник російських олігархів воєнного часу».

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду