В Україні заарештували всі активи Фрідмана та двох російських олігархів на 17 млрд грн

В Україні заарештували всі активи Фрідмана та двох російських олігархів на 17 млрд грн

6 Жовтня 2023
1256
6 Жовтня 2023
15:43

В Україні заарештували всі активи Фрідмана та двох російських олігархів на 17 млрд грн

1256
СБУ: Арешт майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у дохід України.
В Україні заарештували всі активи Фрідмана та двох російських олігархів на 17 млрд грн
В Україні заарештували всі активи Фрідмана та двох російських олігархів на 17 млрд грн

Cуд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. Вони входять до оточення Путіна та причетні до масштабного фінансування збройної агресії Росії проти України, повідомляє СБУ.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

Серед заблокованих активів — фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.

Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 мільярдів гривень.

Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у дохід України.

Нагадаємо, на початку вересня Служба безпеки України повідомила російському олігарху Михайлу Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин їхньої підривної діяльності для притягнення винних до відповідальності.

В Україні Фрідмана також підозрюють у відмиванні $1,2 млн та 1,93 млн євро (разом близько 100 млн грн в еквіваленті) та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, який Україна націоналізувала у липні 2023 року. Справа пов’язана із «Сенс Банком».

Після початку повномасштабної війни Фрідман покинув Росію та виїхав до Великої Британії, однак опинився під санкціями ЄС, Великої Британії та США. У жовтні 2022 року Фрідман потрапив під санкції України.

Як пише hromadske, торік Національне агентство боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Фрідмана в його резиденції в Лондоні, але згодом його звільнили під заставу. У квітні Британія зняла з Фрідмана підозри у змові для обману Міністерства внутрішніх справ та змові для надання неправдивих свідчень. Тепер там Фрідмана підозрюють лише у відмиванні коштів.

Нещодавно Фрідман відмовився відповісти, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем, пославшись на «заборону юристів». З таким запитанням до нього звернувся журналіст «Української правди» Михайло Ткач, зустрівши мільярдера в Лондоні.

Фрідман є одним з найбагатших олігархів Росії, засновником та співвласником «Альфа-Груп», до якої входить «Альфа Банк» (тепер «Сенс Банк»). Фрідман є громадянином Росії та Ізраїлю, народився у Львові, в якому тривалий час фінансував престижний Alfa Jazz Fest.

Фото: Михайло Фрідман / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1256
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду