СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману у фінансуванні війни проти України

СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману у фінансуванні війни проти України

5 Вересня 2023
975
5 Вересня 2023
15:25

СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману у фінансуванні війни проти України

975
СБУ: Фрідман «влив» 2 млрд рублів у декілька військових заводів Росії, передавав окупантам на передову одяг і сухпайки, страхував їхні життя та провів на окупованих територіях України підконтрольний ФСБ мобільний зв’язок.
СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману у фінансуванні війни проти України
СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману у фінансуванні війни проти України

Служба безпеки повідомила російському олігарху Михайлу Фрідману підозру у причетності до фінансування війни проти України. Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення Росії Фрідман «влив» близько 2 мільярдів рублів у декілька військових заводів Росії. Серед них — Тульський патронний завод та Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють набої та високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів відповідно.

Як вказує СБУ, для фінансування загарбницьких «проєктів» Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп». Окрім того, він задіяв власні бізнесові ресурси для масового постачання окупантам на передову сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «Армия России».

Крім того, за даними слідства, Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні. Його страхові компанії взяли на себе страхування військової техніки, життя і здоров’я російських окупантів на фронті.

За даними слідства, російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ Росії, що дозволило йому провести в тимчасово окупованих регіонах України підконтрольний російській спецслужбі мобільний зв’язок.

Фрідману повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України — фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинених групою осіб за попередньою змовою.

Олігарху загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна. Наразі він переховується від правосуддя за кордоном. В СБУ зазначили, що Україна проводить комплексні заходи для притягнення Фрідмана до відповідальності.

Після початку повномасштабної війни Фрідман покинув Росію та виїхав до Великої Британії, однак опинився під санкціями ЄС, Великої Британії та США. У жовтні 2022 року Фрідман потрапив під санкції України.

В Україні Фрідмана підозрюють у відмиванні $1,2 млн та 1,93 млн євро (разом близько 100 млн грн в еквіваленті) та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, який Україна націоналізувала у липні 2023 року. Справа пов’язана із «Сенс Банком».

Як пише hromadske, минулого року Національне агентство боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Фрідмана в його резиденції в Лондоні, але згодом його звільнили під заставу. У квітні Британія зняла з Фрідмана підозри у змові для обману Міністерства внутрішніх справ та змові для надання неправдивих свідчень. Тепер там Фрідмана підозрюють лише у відмиванні коштів.

Нещодавно Фрідман відмовився відповісти, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем, пославшись на «заборону юристів». З таким питанням до нього звернувся журналіст «Української правди» Михайло Ткач, зустрівши мільярдера в Лондоні.

Фрідман є одним з найбагатших олігархів Росії, засновником та співвласником «Альфа-Груп», до якої входить «Альфа Банк» (тепер «Сенс Банк»). Фрідман є громадянином Росії та Ізраїлю, народився у Львові, в якому довгий час фінансував престижний Alfa Jazz Fest.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
975
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду