detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
29.08.2023 18:36
Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах
Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах
Баканов, якого називали другом дитинства Зеленського, єдиний з усіх, хто втратив роботу в СБУ, але живе сьогодні звичним життям, ідеться в розслідуванні журналістів.

Проти двох безпосередніх підлеглих ексочільника Служби безпеки України Івана Баканова, Олега Кулініча і Романа Дудіна, порушені кримінальні справи за підозрою в державній зраді, однак у цих справах жодного разу не допитали самого Баканова. Про це йдеться в розслідуванні hromadske «Зрада і зрадники в СБУ: куди і чому тікали підлеглі Баканова 24 лютого».

Автори розслідування повідомляють: вони «отримали доступ до внутрішнього листування СБУ, перечитали сотні документів, поговорили з десятками службістів, аби точно відтворити події початку великої війни».

«Якщо спростити все до банального простого, то це історія про те, як Василь Малюк отримав омріяну посаду голови СБУ, а очільник Офісу президента Андрій Єрмак разом з Олегом Татаровим вочевидь взяли під контроль ще один правоохоронний орган», — стверджує на початку відеоматеріалу журналістка hromadske Інна Попович.

У розслідуванні нагадують хронологію подій: першими свої посади у Службі безпеки втратили генерали Андрій Наумов, очільник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, та Сергій Криворучко, очільник Херсонської СБУ. Зеленський позбавив їх генеральських звань вперше в історії СБУ.

Після цього державним зрадником оголосили Олега Кулініча, начальника СБУ Автономної Республіки Крим. Його затримали 16 липня 2022-го. Останнім зрадником став ексочільник Харківського главку Служби Роман Дудін. Спочатку Зеленський просто звільнив його, але вже у вересні Дудіна заарештували за підозрою в держзраді.

Наумов утік з України 23 лютого 2022-го, а нині перебуває під вартою в Сербії. Дудін і Кулініч — в Лук’янівському СІЗО в Києві. Як встановили розслідувачі, Криворучко, якого Зеленський публічно назвав зрадником, залишається, за його словами, «у розпорядженні голови СБУ». Однак радниця голови СБУ Альона Семикіна в коментарі журналістам це заперечила і повідомила, що він «не є діючим співробітником, незважаючи на те, що фактично числиться досі в СБУ». Вона додала, що він є «у розпорядженні центрального управління».

Автори розслідування звертають увагу, що Іван Баканов, якого називали другом дитинства Зеленського, є єдиним з усіх, хто втратив посаду в СБУ, але живе сьогодні звичним життям: мешкає у своєму будинку в передмісті Києва, ходить в супермаркет і грає у футбол. У квітні 2023 року він зареєструвався як фізична особа-підприємець, а в червні отримав посвідчення адвоката у Полтаві.

Ба більше, його жодного разу не допитали у справах за підозрою в держзраді, де в ролі головних фігурантів — його колишні безпосередні підлеглі Олег Кулініч і Роман Дудін.

Цю інформацію журналістам підтвердив народний депутат «Голосу», член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

«Якщо ми говоримо про накази (прибути до Києва у перший день повномасштабного вторгнення РФ. — "ДМ") і говоримо, наприклад, про Кулініча і про Дудіна, напевно, логічно було б, якби допитали Івана Геннадійовича Баканова і просто його запитали: він віддавав такий наказ чи ні. За моєю інформацією, — я можу помилятися, може, щось змінилося, — його по жодній з цих справ не допитували в якості свідка, що для мене виглядає щонайменше дивним», — сказав у коментарі Рахманін.  

На пряме запитання журналістки hromadske про те, чому Баканова немає як свідка або в іншому статусі у справах проти Кулініча та Дудіна, представники Генпрокуратури уникли відповіді, порадивши звертатися до пресслужби відомства. Зі свого боку журналістка сказала, що вже зверталася з цього приводу до пресслужби, але відповіді не отримала.

Журналісти надіслали запити також до Офісу президента та ДБР, щоб отримати їхні відповіді на питання, чи допитували Баканова.

«ДБР обійшлися відпискою. В Офісі генпрокурора нам відповіли: "Громадянина Б. не допитували"… Офіс президента вирішив нас проігнорувати», — повідомили автори розслідування. Так само й Баканов проігнорував численні прохання журналістів відповісти на їхні запитання.   

Нагадаємо, 17 липня 2022-го Володимир Зеленський усунув Івана Баканова і відсторонив Венедиктову від виконання обов’язків. В Указі, оприлюдненому на сайті Президента, була наведена мотивація: «Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV».  У цій статті йдеться, що «невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків».

Тимчасовим керівником СБУ призначили першого заступника Баканова Василя Малюка.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY