За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

5 Жовтня 2023
2672
5 Жовтня 2023
12:57

За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

2672
Три роки тому Зеленському-старшому вже намагались призначити стипендію указом президента, однак завадив суспільний резонанс.
За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію
За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

Професор Державного університету економіки і технологій Олександр Зеленський значиться в переліку 118 професорів та доцентів закладів вищої освіти України, яким уряд днями призначив довічну стипендію. Це випливає з розпорядження Кабміну від 29 вересня 2023 року «Про призначення стипендій Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти», опублікованого на урядовому порталі.

У документі повідомляється: «Призначити довічно стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти науково-педагогічним працівникам з 1 вересня 2023 р. згідно з додатком».

Це стипендія саме Кабінету Міністрів України, яку він заснував у 2020 році. Водночас тоді ж, у 2020 році, батькові президента Олександру Зеленському намагались присвоїти довічну державну стипендію як видатному діячу освіти указом Президента України, тобто сина потенційного стипендіата. І 2 вересня 2020 року уряд виніс на своє засідання проєкт цього президентського указу, який мав затвердити голосуванням. Згідно з процедурою до списку стипендіатів кандидатуру Зеленського-старшого вніс тодішній тимчасовий в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

У той час проєкти рішень уряду публікувались завчасно, тому про наміри призначити батькові президента державну стипендію стало відомо суспільству. Інформація про те, що Зеленський начебто планує надати стипендію своєму батьку — доктору технічних наук, професору Олександру Семеновичу Зеленському — викликала резонанс і чимало негативних реакцій. У результаті проєкт не був винесений на розгляд уряду, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що проєкт повернувся в МОН для уточнення списку стипендіатів. 

«А ви думаєте, це блат від президента? Ви знаєте, що і президент не бідний. І мені вистачає і зарплати, і пенсії. Вони (колектив вишу, де Зеленський-старший працює. — «ДМ») мене висунули. Я до чого? Мене подавали вже на заслуженого діяча науки й техніки та таке інше, я відмовився. А цього разу вирішив не відмовитися. А чому я маю відмовлятися?»прокоментував тоді ситуацію сам Зеленський-старший.

Цього разу про стипендію батькові президента стало відомо вже після того, як рішення про її призначення було ухвалено. І хоча йдеться не про державну, тобто «президентську» стипендію, яку присвоюють указом глави держави, а про урядову, Олександр Семенович тільки виграв від цього. Адже розмір «президентської» стипендії становить 1,5 прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність, на місяць, — у 2023 році це 2139,5 гривень. Урядова стипендія має розмір трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць — зараз це  8052 гривні, наступного року буде 9084 грн.

75-річний Олександр Зеленський є науковцем у галузі автоматизації геолого-маркшейдерського забезпечення в гірничій справі. Доктор технічних наук, професор у Державному університеті економіки та технологій Кривого Рогу. З 1995 року обіймає посаду завідувача кафедри інформатики та інформаційних технологій.

На фото: Олександр Зеленський із сином Володимиром Зеленським

Фото: з відкритих джерел 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду