Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя

Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя

25 Серпня 2023
2624
25 Серпня 2023
18:00

Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя

2624
23 серпня в Києві відбувся допрем’єрний показ фільму Олеся Саніна «Довбуш», який уже назвали найочікуванішою прем’єрою та найдорожчим фільмом в історії українського кіно.
Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя
Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя

Це репортаж про допрем’єрний показ історичної стрічки «Довбуш» Олеся Саніна в Києві. Вона зараз у турі, в широкий прокат вийшла 24 серпня. А днями її показали в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю. Рецензію оглядачки Лєни Чиченіної про «Довбуша» з фотогалереєю фрагментів фільму читайте тут, трейлер дивіться тут, про постер дізнавайтеся тут, про бюджет читайте тут, інтерв’ю з одним із акторів — тут.

19 серпня команда кінокартини вирушила у промотур Україною, під час якого відбудуться 13 спеціальних показів у 13 містах. Київ став п’ятим містом, який побачив фільм іще до його офіційного релізу. Символічно — в День прапора України.

Зйомки фільму розпочалися у 2018 році. 100 знімальних днів «Довбуша» розтяглися на п’ять років, бюджет фільму також рекордний для українського кінематографа — 122 млн грн, як і кількість учасників масових сцен — до 500 людей. Нині частина команди фільму захищає нашу країну на фронті, є і втрати.

Читайте також: Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»

Символічним є те, що першими фільм побачили військові 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, а залом для його показу стала будівля напівзруйнованої школи неподалік від лінії зіткнення.

Його прем’єра мала відбутися у 2020 році, але тоді на заваді стала пандемія, показ довелося переносити. Наступна дата релізу — травень 2022-го, і знову показати стрічку глядачеві не вдалося, тепер через повномасштабне вторгнення. Тоді лунали заяви від творців стрічки, що «фільм вийде у прокат після нашої перемоги», але чекати її не стали, і з 24 серпня стрічка «Довбуш» з’явилася на екранах кінотеатрів.

«Прокат фільму стартує 24 серпня у День Незалежності України, про незалежність трохи й наш фільм. А ще це день смерті Олексія Добощука, який є історичним персонажем, який став легендою Олексою Довбушем. Але це не день його смерті, це день його безсмертя. Його історія стала надихати інших, і він став справжнім героєм», — розповідає режисер-постановник Олесь Санін.

Олесь Санін

Читайте також: Історична драма по-багатому. Вийшов фінальний трейлер фільму «Довбуш»

Події стрічки розгортаються на початку XVIII століття у Карпатах. Кіно розповідає про ватажка опришків Олексу Довбуша, національного героя, який разом зі своєю ватагою виборював право жити вільно на своїй землі. Жорстоке правління шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. Вони прагнуть помсти панам за смерть батьків, але невдовзі брати перетворюються на непримиренних ворогів один для одного. Один прагне матеріальних благ, а інший жадає відновлення справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Водночас представники шляхти роблять немалі зусилля, щоб ліквідувати Довбуша. Але йому вдається їх перехитрити. Так з’являється легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Це легенда про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і кривду, а також про те, як він жив і як обманув смерть.

Зйомки фільму проходили на Скелях Довбуша, у Свірзькому замку, в селах Микуличин, Ясіня, Криворівня, в Тернопільській області, в Києві та області, а також на території заповідника Свидовець.

Читайте також: Перші враження про «Довбуша», або Як зібрати фокус-групу на фуршеті

Олесь Санін говорить, що для нього ця історія є особистою, і вона розпочалася… ще до його народження.

«Я родом із Луцька, у цьому місті мій тато дуже довго викладав історію образотворчого мистецтва. Колись він мені подарував свою курсову роботу — це медаль, брус бронзи. На ньому з одного боку було написано «1972», а на іншому — портрет Олекси Довбуша. Я народився у 1972 році. Тато писав дипломну роботу, придумав Довбуша, а через декілька місяців народився я», — розповідає режисер.

А далі він юнаком ходив у гори, захоплювався історіями героїв. А пізніше познайомився з  дисертацією академіка історії Володимира Грабовецького, котрий все життя досліджував опришків, і ця робота стала його головним натхненням під час створення фільму «Довбуш».

«Це моя особиста легенда про Олексу Довбуша, звичайно, на основі історичних документів. Але це все одно не байопік, не документальний фільм, не підручник історії — це історія легенди. Це легендарна особистість, ім’я якої стало більшим, ніж він сам. Це моє трактування того, що це людина, яка хотіла простого людського щастя, і тільки через обставини, у які він потрапив, він змушений був взяти у руки зброю, боронити рідну землю, тому що не готовий був відступитися», — говорить Олесь Санін.

Відзначимо, що у фільмі зіграли українські, польські та американські актори: Сергій Стрельніков (Олекса Довбуш), Олексій Гнатковський (Іван Довбуш), Дар’я Плахтій (Марічка), Матеуш Костюкевич (Пшелуський), Агата Бузек (Княгиня Яблуновська), Ростислав Держипільський. Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясиновський — у ролі опришків.

Сергій Стрельніков

Олексій Гнатковський розповідає, що був переконаний іще під час зйомок, що це буде масштабне кіно, бо «із Саніним інакше і не може бути». Те саме, на його думку, — і з сенсами фільму, які закладалися тоді й такими очевидними стали зараз, коли «Довбуш» вийшов нарешті на широкі екрани.

«Ті сенси, які ми вкладали тоді, ми вже розуміли, про що ми говоримо. Митці не реагують на події, які зараз відбуваються, вони дивляться наперед. Сенс, який ми вкладали, розуміючи, яка відповідальність на нас лежить, на жаль, став актуальним тепер. Ми боялися цих сенсів, боялися, щоб вони не справдились, але ми не могли не зробити цього. Та наша робота про перемогу, наш фільм — це вже після перемоги, ми наближаємо перемогу цим кіно», — говорить Олексій Гнатковський.

Олексій Гнатковський

Читайте також: Актор Олексій Гнатковський: «Довбуш» — це історичне дзеркало: чи готові ми знищити всіх, хто посягне на святе для нас

Ця історія під час повномасштабного вторгнення набула особливого звучання, бо герої, війна, боротьба за волю тривають в Україні й нині. Тому питання, на які прагне знайти відповіді у своєму фільмі Олесь Санін, так актуальні.

«Моє кіно — це дослідження про героя і про славу. Кого ми називаємо героями? Іноді не тих. Хто хоче сам стати героєм, а ніяк ним не може стати, тому що люди не визнають його героєм. І про славу. Що вона робить з людьми й для чого вона потрібна? Такі мої художні розвідки на основі історії великої легенди про Олексу Довбуша», — каже режисер.

У фільмі «Довбуш» глядачі побачать і людей не зі сфери кіно. Футболіст Артем Федецький знявся в ролі опришка. Художник Лев Скоп зіграв священника. Знявся у стрічці Віталій Марків, сержант Нацгвардії України, якому хотіли призначити 24 роки ув’язнення через підозру у вбивстві італійського та російського журналістів. Суд його виправдав — і Марків повернувся до лав Нацгвардії. Епізодичну роль отримав і Всеволод Стеблюк — військовий медик Нацгвардії України, який і на знімальному майданчику так само вірний своїй професії.

На допрем’єрному показі в Києві співачка Джамала поділилася своїми очікуваннями від фільму.

«Я очікую масштабних сцен. Я знаю, що дуже прискіпливо ставилися до всіх бойових постановок, до костюмів. Це надзвичайно складне кіно, історичне, сповнене історичних фактів. Тому я очікую цього масштабу. Я думаю, що це буде не гірше, ніж "Троя", тільки наша. Якщо ви бачите анонс фільму Олеся Саніна — то обов’язково йдіть. Це справді знак якості для українського кіно. Я підтримую усе, що він робить. Тим паче, що «Довбуш» — це очікуване кіно про нашу історію», — каже співачка.

Джамала

Історична драма «Довбуш» — про боротьбу, нерівність, вірність, відданість своєму слову, любов і головне бажання відстояти своє попри все. «Жити вільно тут, на своїй землі» — це слова головного героя і те, чого жадає кожен українець сьогодні.

Український прокат фільму «Довбуш» стартує 24 серпня. За словами творців стрічки, тоді ж почнеться міжнародний показ у Німеччині, Південній Кореї, Чехії, Словаччині, в Ізраїлі та у країнах Балтії. Права на показ фільму придбали понад 20 країн.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

»Історична драма «Довбуш»: Олесь Санін зняв фільм про героя, який свою смерть перетворив на безсмертя
23 серпня у Києві відбувся допрем’єрний показ фільму Олеся Саніна «Довбуш», який уже назвали найочікуванішою прем’єрою та найдорожчим фільмом в історії українського кіно.
Це репортаж про допрем’єрний показ історичної стрічки «Довбуш» Олеся Саніна у Києві. Вона зараз у турі, в широкий прокат вийшла 24 серпня. А днями її показали в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю. Рецензію оглядачки Лєни Чиченіної про «Довбуша» з фотогалереєю фрагментів фільму читайте тут, трейлер дивіться тут, про постер дізнавайтеся тут, про бюджет читайте тут, інтерв’ю з одним із акторів — тут.
19 серпня команда кінокартини вирушила у промотур Україною, під час якого відбудуться 13 спеціальних показів у 13 містах. Київ став п’ятим містом, який побачив фільм ще до його офіційного релізу. Символічно — у День прапора України.
Зйомки фільму розпочалися у 2018 році. 100 знімальних днів «Довбуша» розтяглися на п’ять років, бюджет фільму також рекордний для українського кінематографа — 122 млн грн, як і кількість учасників масових сцен — до 500 людей. Нині частина команди фільму захищає нашу країну на фронті, є і втрати.
Читайте також: Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»
Символічним є те, що першими фільм побачили військові 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, а залом для його показу стала будівля напівзруйнованої школи неподалік від лінії зіткнення.
Його прем’єра мала відбутися у 2020 році, але тоді на заваді стала пандемія, показ довелося переносити. Наступна дата релізу — травень 2022, і знову показати стрічку глядачеві не вдалося, тепер через повномасштабне вторгнення. Тоді лунали заяви від творців стрічки, що «фільм вийде у прокат після нашої перемоги», але чекати її не стали й із 24 серпня стрічка «Довбуш» з’явилася на екранах кінотеатрів.
«Прокат фільму стартує 24 серпня у День Незалежності України, про незалежність трохи й наш фільм. А ще це день смерті Олексія Добощука, який є історичним персонажем, який став легендою Олексою Довбушем. Але це не день його смерті, це день його безсмертя. Його історія стала надихати інших і він став справжнім героєм», — розповідає режисер-постановник Олесь Санін.
Читайте також: Історична драма по-багатому. Вийшов фінальний трейлер фільму «Довбуш»
Події стрічки розгортаються на початку XVIII століття у Карпатах. Кіно розповідає про ватажка опришків Олексу Довбуша, національного героя, який разом зі своєю ватагою виборював право жити вільно на своїй землі. Жорстоке правління шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. Вони прагнуть помсти панам за смерть батьків, але невдовзі брати перетворюються на непримиренних ворогів один для одного. Один прагне матеріальних благ, а інший жадає відновлення справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Водночас представники шляхти роблять немалі зусилля, щоб ліквідувати Довбуша. Але йому вдається їх перехитрити. Так з’являється легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Це легенда про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і кривду, а також про те, як він жив і як обманув смерть.
Зйомки фільму проходили на Скелях Довбуша, у Свірзькому замку, в селах Микуличин, Ясіня, Криворівня, в Тернопільській області, в Києві та області, а також на території заповідника Свидовець.
Читайте також: Перші враження про «Довбуша», або Як зібрати фокус-групу на фуршеті
Олесь Санін говорить, що для нього ця історія є особистою, і вона розпочалася… ще до його народження.
«Я родом із Луцька, у цьому місті мій тато дуже довго викладав історію образотворчого мистецтва. Колись він мені подарував свою курсову роботу — це медаль, брус бронзи. На ньому з одного боку було написано «1972», а на іншому — портрет Олекси Довбуша. Я народився у 1972 році. Тато писав дипломну роботу, придумав Довбуша, а через декілька місяців народився я», — розповідає режисер.
А далі він юнаком ходив у гори, захоплювався історіями героїв. А пізніше познайомився з  дисертацією академіка історії Володимира Грабовецького, котрий все життя досліджував опришків, і ця робота стала його головним натхненням під час створення фільму «Довбуш».
«Це моя особиста легенда про Олексу Довбуша, звичайно, на основі історичних документів. Але це все одно не байопік, не документальний фільм, не підручник історії — це історія легенди. Це легендарна особистість, ім’я якої стало більшим, ніж він сам. Це моє трактування того, що це людина, яка хотіла простого людського щастя, і тільки через обставини, у які він потрапив, він змушений був взяти у руки зброю, боронити рідну землю, тому що не готовий був відступитися», — говорить Олесь Санін.
Відзначимо, що у фільмі зіграли українські, польські та американські актори: Сергій Стрельніков (Олекса Довбуш), Олексій Гнатковський (Іван Довбуш), Дар’я Плахтій (Марічка), Матеуш Костюкевич (Пшелуський), Агата Бузек (Княгиня Яблуновська), Ростислав Держипільський. Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясиновський — у ролі опришків.
Олексій Гнатковський розповідає, що був переконаний ще під час зйомок, що це буде масштабне кіно, бо «з Саніним інакше і не може бути». Те саме, на його думку, — і з сенсами фільму, які закладалися тоді й такими очевидними стали зараз, коли «Довбуш» вийшов нарешті на широкі екрани.
«Ті сенси, які ми вкладали тоді, ми вже розуміли, про що ми говоримо. Митці не реагують на події, які зараз відбуваються, вони дивляться наперед. Сенс, який ми вкладали, розуміючи, яка відповідальність на нас лежить, на жаль, став актуальним тепер. Ми боялися цих сенсів, боялися, щоб вони не справдились, але ми не могли не зробити цього. Та наша робота про перемогу, наш фільм — це вже після перемоги, ми наближаємо перемогу цим кіно», — говорить Олексій Гнатковський.
Читайте також: Актор Олексій Гнатковський: «Довбуш» — це історичне дзеркало: чи готові ми знищити всіх, хто посягне на святе для нас
Ця історія у час повномасштабного вторгнення набула особливого звучання, бо герої, війна, боротьба за волю тривають в Україні й нині. Тому питання, на які прагне знайти відповіді у своєму фільмі Олесь Санін, так актуальні.
«Моє кіно — це дослідження про героя і про славу. Кого ми називаємо героями? Іноді не тих. Хто хоче сам стати героєм, а ніяк ним не може стати, тому що люди не визнають його героєм. І про славу. Що вона робить з людьми й для чого вона потрібна? Такі мої художні розвідки на основі історії великої легенди про Олексу Довбуша», — говорить режисер.
У фільмі «Довбуш» глядачі побачать і людей не зі сфери кіно. Футболіст Артем Федецький знявся в ролі опришка. Художник Лев Скоп зіграв священника. Знявся у стрічці Віталій Марків, сержант Нацгвардії України, якому хотіли призначити 24 роки ув’язнення через підозру у вбивстві італійського та російського журналістів. Суд його виправдав — і Марків повернувся до лав Нацгвардії. Епізодичну роль отримав і Всеволод Стеблюк — військовий медик Нацгвардії України, який і на знімальному майданчику так само вірний своїй професії.
На допрем’єрному показі у Києві співачка Джамалаа поділилася своїми очікуваннями від фільму.
«Я очікую масштабних сцен. Я знаю, що дуже прискіпливо ставилися до всіх бойових постановок, до костюмів. Це надзвичайно складне кіно, історичне, сповнене історичних фактів. Тому я очікую цього масштабу. Я думаю, що це буде не гірше, ніж «Троя», тільки наша. Якщо ви бачите анонс фільму Олеся Саніна — то обов’язково йдіть. Це дійсно знак якості для українського кіно. Я підтримую усе, що він робить. Тим паче, що «Довбуш» — це очікуване кіно про нашу історію», — говорить співачка.
Історична драма «Довбуш» — про боротьбу, нерівність, вірність, відданість своєму слову, любов і головне бажання відстояти своє попри все. «Жити вільно тут, на своїй землі» — це слова головного героя і те, чого жадає кожен українець сьогодні.
Український прокат фільму «Довбуш» стартує 24 серпня. За словами творців стрічки, тоді ж почнеться міжнародний показ у Німеччині, Південній Кореї, Чехії, Словаччині, в Ізраїлі та у країнах Балтії. Права на показ фільму придбали понад 20 країн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2624
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду