detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.08.2023 20:45
У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид
У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид
Слухання у справі щодо геноциду українців, скоєного Росією, пройдуть з 18 по 27 вересня в Палаці миру в Гаазі.

Міжнародний суд ООН у вересні проведе публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо геноциду. Про це йдеться на сайті суду, повідомила «Європейська правда».

«Міжнародний суд ООН, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання щодо попередніх заперечень, висунутих Російською Федерацією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації: втручання 32 держав) з понеділка 18 вересня до середи 27 вересня 2023 року у Палаці миру в Гаазі, місці перебування Суду», — йдеться у заяві.

Засідання проходитимуть у два раунди: спершу слухатимуть аргументи Росії, згодом — України.

Окрім цього, 32 інші країни, зокрема більшість країн-членів Європейського Союзу, Велика Британія, Канада та Австралія, висловлять свої думки на слуханнях, які завершаться 27 вересня.

Як відомо, 26 лютого 2022-го Україна подала позов проти Російської Федерації щодо порушення Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду та покарання за нього» («Конвенція про геноцид»).

З жовтня минулого року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Міжнародного суду ООН та прийнятності заяви України.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу, у квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Нагадаємо, у березні минулого року Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росію злочини війни. Після цього головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розпочав роботу в Україні.

16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав Росію негайно припинити вторгнення в Україну. Рішення є обов'язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Його ухвалили 13 голосами проти двох, «проти» голосували Росія та Китай. Однак уже наступного дня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що країна-агресор ігноруватиме рішення суду.

Фото: Міжнародний суд ООН у Гаазі / вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY