Кореспондент ORF Крістіан Вершютц у сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні використав відео, яке не має стосунку до цієї теми

Кореспондент ORF Крістіан Вершютц у сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні використав відео, яке не має стосунку до цієї теми

18 Серпня 2023
1002
18 Серпня 2023
16:39

Кореспондент ORF Крістіан Вершютц у сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні використав відео, яке не має стосунку до цієї теми

1002
У 2019-му СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну на рік через те, що той послуговувався штампами кремлівської пропаганди та незаконно відвідував Крим.
Кореспондент ORF Крістіан Вершютц у сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні використав відео, яке не має стосунку до цієї теми
Кореспондент ORF Крістіан Вершютц у сюжеті про проблеми з мобілізацією в Україні використав відео, яке не має стосунку до цієї теми

15 серпня в межах ZIB1, головної інформаційної програми австрійського телеканалу ORF, вийшов сюжет кореспондента ORF в Україні Крістіана Вершютца про проблеми з мобілізацією в Україні і про пов’язану з цим корупцію. Автор сюжету проілюстрував цю тему відео, що не має жодного стосунку до мобілізації, повідомляє «Укрінформ».

«Ці українські відео користувачів є лише деякими прикладами того, що не всі чоловіки готові воювати за свою країну. Ухилення від мобілізації є джерелом для корупції», — сказав на початку сюжету Вершютц.

На доказ своїх слів він продемонстрував два короткі відео з начебто силовим затриманням військовозобов’язаних працівниками військкоматів.

У першому відео чоловіки у формі здійснюють жорстке затримання у парку чоловіка в цивільному.

У другому відео, поширеному в тіктоку з підписом «Ukraine Mobilization in University» («Українська мобілізація в університеті»), чоловіки у форменому одязі та зі зброєю намагаються силою вивести юнака з будівлі.

Насправді відео про «мобілізацію в українському університеті» є доволі відомим та вже давно розвінчаним фейком, про що зокрема писав «Детектор медіа». Це відео зняли понад сім місяців тому на пункті пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею. Це приміщення можна побачити в одному з репортажів BBC News Україна про виїзд студентів за кордон. Студент не хотів залишати пункт пропуску, тому його довелося вивести працівникам митниці. Тобто відео зняте не в приміщенні університету, а на митниці, й нікого серед студентів примусово не мобілізували.

Щодо відео з начебто затриманням працівниками ТЦК військовозобов’язаного у парку, то воно також жодним чином не пов’язане з мобілізацією, оскільки це кадри затримання працівниками Служби безпеки України російського агента в Одесі. Відповідне відео українська спецслужба поширила на своєму ютуб-каналі 20 березня 2023 року.

У новині про затримання СБУ повідомила, що у процесі спецоперації на Одещині було викрито чергового російського агента. Ним виявився колишній правоохоронець, якого після початку повномасштабного вторгнення РФ завербував кадровий співробітник ФСБ.

Нагадаємо, Крістіан Вершютц протягом тривалого часу є кореспондентом австрійського телеканалу ORF в Україні.  

У березні 2019-го стало відомо, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну на рік через те, що той послуговувася штампами кремлівської пропаганди та незаконно відвідував Крим.

«Підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц наголошував у своєму інтерв’ю про існуючі погрози його життю в Україні. Для уникнення можливих провокацій під час перебування австрійського журналіста в нашій країні, СБУ відповідно до законодавства прийняла рішення про заборону йому в’їзду», — йшлося в офіційному повідомленні Служби безпеки.

Крістіан Вершютц повідомив, що юристи від його імені звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання протиправним рішення СБУ. Невдовзі він заявив, що заборону на його в’їзд до України було скасовано.

У квітні 2019-го австрійський журналіст приїхав до Києва і взяв інтерв’ю у Дмитра Разумкова, тодішнього політтехнолога на той час кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Також у квітні 2019-го до парламентського комітету звернулося Управління державної охорони щодо позбавлення Вершютца акредитації при Верховній Раді України.

У вересні 2022-го посол України в Австрії Василь Химинець обурився репортажем кореспондента ORF Вершютца про російські злочини в Ізюмі. Дипломат зазначив, що весь світ вражений злочинами російської армії в Ізюмі, і лише в ORF, де працює Крістіан Вершютц, сумніваються.

Фото: скриншот; Christian Ferdinand Wehrschütz / фейсбук

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1002
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду