Комітет свободи слова хоче знати підстави для позбавлення акредитації Крістіана Вершютца

Комітет свободи слова хоче знати підстави для позбавлення акредитації Крістіана Вершютца

25 Квітня 2019
1200

Комітет свободи слова хоче знати підстави для позбавлення акредитації Крістіана Вершютца

1200
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики попросить Службу безпеки України пояснити підстави для позбавлення акредитації при Верховній Раді України кореспондента австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіана Вершютца. Також комітет з’ясує позицію Міністерства закордонних справ з цього приводу. Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 24 квітня.
Комітет свободи слова хоче знати підстави для позбавлення акредитації Крістіана Вершютца
Комітет свободи слова хоче знати підстави для позбавлення акредитації Крістіана Вершютца

До парламентського комітету звернулося Управління державної охорони щодо позбавлення Крістіана Вершютца акредитації при Верховній Раді України, повідомила перша заступниця голови комітету Ольга Червакова.

«УДО, посилаючись на лист СБУ, говорить, що цей журналіст підтримує сталі зв’язки з посадовими особами «ДНР», «ЛНР». Але вони не показують нам цього листа СБУ. Вони кажуть, що 7 березня цьому іноземцю заборонено в’їзд на територію України. Але після цього тижні два тому СБУ цю заборону скасувала, не пояснивши жодних причин, не сказавши, що відбулося. Історія плутана і незрозуміла. За моєю інформацією, були якісь перемовини з МЗС, яке начебто сказало, що Вершютц виконав якісь умови. До речі, УДО не просить нас позбавити акредитації. Я не хочу, щоб ми наразилися знову на якусь Дуню Міятович, тобто на звинувачення в утисках свободи слова і прийнятті необґрунтованих рішень», - сказала Ольга Червакова.

Член комітету Юрій Павленко запропонував звернутися до СБУ, щоб вони надали інформацію комітету. Ольга Червакова підтримала: «СБУ спочатку говорила про його підривну діяльність і роботу на російські спецслужби. Потім говорила, що він перетинав незаконно кордон, вїжджав до «ДНР», «ЛНР». В СБУ нібито є перелік тих протизаконних чи антиукраїнських діянь, якими начебто займався Вершютц. Але жодного документа я не бачила».

Член комітету Григорій Шверк зауважив, що читав переклад матеріалів Крістіана Вершютца і не може впевнено сказати, що це якісь антиукраїнські речі. На його думку, цей журналіст висловлює ліві погляди, але його позиція не є жорстко антиукраїнською.

Медіаюрист громадської організації «Інститут масової інформації» Алі Сафаров звернув увагу членів комітетів на закон «Про інформацію», стаття 26 якого чітко визначає умови акредитації та позбавлення акредитації при органах державної влади. «Було б слушно звернутися до СБУ з проханням навести підстави, відповідно до статті 26 закону «Про інформацію», за яких Крістіан Вершютц має бути позбавлений акредитації», - зауважив пан Сафаров.

Вікторія Сюмар поставила на голосування пропозицію звернутися до СБУ. Ольга Червакова запропонувала також звернутися до Міністерства закордонних справ: «Тому що коли йому закривали вїзд, МЗС було категорично проти, а СБУ була за».

Члени комітету підтримали обидві пропозиції.

Нагадаємо, 7 березня заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова повідомила з посиланням на власні джерела, що СБУ заборонила в'їзд в країну керівникові українського бюро австрійського телеканалу ORF Крістіану Вершютцу строком на один рік.

9 березня Служба безпеки України підтвердила інформацію про заборону та пояснила, що це зроблено для безпеки журналіста.

Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсель засудила Київ за заборону в’їзду для журналіста. Євросоюз очікував, що подібні рішення будуть прийняті відповідно до основних права і свобод, включаючи Європейську конвенцію про права людини.

Посол України в Австрії Олександр Щерба заявив, що Крістіану Вершютцу заборонили в’їждати до України не через цензуру, а через його неповагу до українського законодавства.

Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича, екс-власник каналу NewsOne Андрій Портнов повідомляв, що Вершютца в українських і міжнародних судах захищатиме його команда.

Наприкінці березня стало відомо, що Крістіан Вершютц оскаржив заборону СБУ на в’їзд до України в Окружному адміністративному суді міста Києва.

12 квітня стало відомо, що Служба безпеки України скасувала заборону Крістіану Вершютцу на в'їзд до України.

16 квітня Крістіан Вершютц приїхав у Київ та записав інтерв’ю з Дмитром Разумковим, політтехнологом кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду