Посол України в Австрії обурився репортажем Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі

Посол України в Австрії обурився репортажем Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі

19 Вересня 2022
1567
19 Вересня 2022
09:30

Посол України в Австрії обурився репортажем Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі

1567
Дипломат зазначив, що весь світ вражений злочинами російської армії в Ізюмі, і лише в ORF, де працює Крістіан Вершютц, сумніваються.
Посол України в Австрії обурився репортажем Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі
Посол України в Австрії обурився репортажем Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі

Посол України в Австрії Василь Химинець обурився репортажем кореспондента ORF Крістіана Вершютца про російські злочини в Ізюмі. 

«Світ вражений тяжкими злочинами російської армії, які були виявлені в Ізюмі. Тільки ORF висловлює сумніви. Сотні мирних жителів, у тому числі цілі родини: вбиті та понівечені. Багатьох закатували, кількох кинули в братські могили зі зв'язаними за спиною руками. Було виявлено багато російських камер тортур. Факти, які шокують світ, але применшуються кореспондентом ORF», — написав посол у твіттері.

Як передає hromadske, у своєму репортажі Вершютц розповів, що тіла загиблих у дуже поганому стані і треба дочекатися звіту патологоанатомів, які скажуть, від чого вони померли. Він сказав, на місці знайшли ознаки того, що в окремих випадках справді могли статися воєнні злочини, але водночас багато людей загинули від артилерійських обстрілів.

Вершютц також заявив, що на міжнародному рівні може бути спроба притягнути до відповідальності керівництво РФ, але «це мало що дає». За його словами, не можна забувати про інформаційну війну, а на ексгумацію зібралося 100 журналістів. Окрім цього, австрійський медійник згадав про Бучу, заявивши, що «тепер про неї ніхто не говорить».

Василь Химинець розкритикував ці висловлювання Вершютца.

«Ви серйозно? Про Бучу говорить весь світ. День у день приїжджають журналісти, іноземні делегації, говорять з тими, хто вижив, жахаються від того, що вони бачили та чули, а також повідомляють про розслідування російських воєнних злочинів міжнародними групами. Іншу картину реальності має лише кореспондент ORF. Що має статися, щоб загострити його сприйняття? 

Навіть росіяни визнали, що вони відповідальні за масові вбивства в Бучі. Тільки кореспондент ORF повідомляє іншу картину дійсності. У чому причина такої релятивістської журналістики? Яка мета? Зважаючи на жертви, це як знущання. Образа всіх мертвих. Ганьба», — написав посол.

Нагадаємо, у 2019 році австрійському журналісту Крістіану Вершютцу заборонили в'їжджати в Україну протягом року. В СБУ заявляли, що це зроблено для його безпеки. Журналіст оскаржував це в суді.

Тодішній посол України в Австрії Олександр Щерба заявляв, що Вершютцу заборонили в'їжджати до України не через цензуру, а через його неповагу до українського законодавства. Він відвідував Крим та інші тимчасово окуповані українські території через неконтрольовані пункти пропуску з території РФ.

Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича, ексвласник каналу NewsOne Андрій Портнов повідомляв, що Вершютца в українських та міжнародних судах захищатиме його команда. 

Вже в квітні 2019 року заборону Вершютцу відвідувати Україну скасували.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1567
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду