Жителів Естонії з російським громадянством хочуть позбавити права голосу

Жителів Естонії з російським громадянством хочуть позбавити права голосу

16 Серпня 2023
556
16 Серпня 2023
17:19

Жителів Естонії з російським громадянством хочуть позбавити права голосу

556
В естонському уряді пояснюють такий крок необхідністю захистити внутрішній спокій та національну безпеку країни.
Жителів Естонії з російським громадянством хочуть позбавити права голосу
Жителів Естонії з російським громадянством хочуть позбавити права голосу

Естонія готує законопроєкт про обмеження виборчих прав громадян Росії та Білорусі, які проживають на її території. Про це повідомляє видання ERR

Міністерство юстиції Естонії підготувало проєкт закону, за яким громадянам країни-агресора буде тимчасово заборонено голосувати на місцевих виборах. Найближчим часом міністр презентує проєкт для коаліційних партнерів і громадськості.

Зараз іноземці, які проживають в Естонії з довгостроковою чи постійною посвідкою і досягли 16 років, можуть голосувати на місцевих виборах. Наступні такі вибори в Естонії відбудуться у 2025 році. 

У проєкті закону пояснюється, що за нинішніх умов таке право росіян в Естонії створює загрози для внутрішнього спокою та національної безпеки. Оскільки Естонія не може гарантувати, що місцеві росіяни «вільні від впливу країни свого громадянства». 

В окремих ситуаціях органи місцевого самоврядування можуть навіть залучатися до виборів президента — якщо парламент не зробить цього з трьох спроб, також вони іноді можуть отримувати згори розпорядження, які стосуються питань загальнонаціонального рівня.  

Крім того, у проєкті нагадують випадки, коли росіянам в Естонії приходили з Росії повістки, де від них вимагають з’явитися у російський військкомат.

Поправки пропонують тимчасово заборонити участь у голосуванні на місцевих виборах іноземцям — громадянам країн, яких Естонія або Європарламент визнали агресорами. Естонія раніше оголосила державою-агресором Росію та Білорусь як її сателіта. 

Нагадаємо, у Литві 1164 білорусів та росіян визнали загрозою національній безпеці. А Латвія готується скасувати дозволи на проживання тих громадян Росії, які проігнорували вимогу скласти іспит на володіння латиською мовою. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що з 8 грудня 2022-го в Естонії припинили трансляцію російського телеканалу «Дождь».

Також ми писали про те, що в Естонії заблокували доступ до сайтів, через які можна дивитися заборонені в ЄС російські телеканали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
556
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду