Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»

Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»

22 Червня 2023
2392
22 Червня 2023
20:14

Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»

2392
Під час панельного обговорення в рамках Ukraine Recovery Conference у Лондоні представники міжнародної спільноти сконцентрувалися на диджиталізації як сфері, що допоможе у повоєнній відбудові України.
Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»
Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»

У Лондоні 22 червня в рамках міжнародної конференції з питань відновлення нашої держави Ukraine Recovery Conference відбулося панельне обговорення «Технологія для трансформації: цифрова досконалість і зміцнення партнерства» (Tech for Transformation: Digital Excellence and Strengthening Partnerships). Його відкрила заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іонан.

У межах панелі представники міжнародної спільноти сконцентрувалися на диджиталізації як сфері, що допоможе у повоєнній відбудові України, передає заступниця шефредакторки «Детектора медіа» й голова наглядової ради Суспільного мовника Світлана Остапа. Світлана разом з колегами з Суспільного та «ДМ» бере участь у конференції.

Наскрізною ідеєю заходу стало те, що цифровізація є галуззю, в якій Україна сьогодні посідає лідерські світові позиції та може передати свій досвід іншим країнам.

У першій частині обговорення представник уряду Естонії (CIO) Лукас Ілвес зазначив, що Україна виконує роль «стартапу для Європи в цифрових інноваціях»

«Міністерство цифрової трансформації України існує як стартап. А Україна вже зараз є "стартапом" для Європи в цифрових інноваціях. Наприклад, те, що вийшло з "Дії", вражає і говорить про моменти, які ми можемо покращити в Естонії.

Нам потрібно бути достатньо гнучкими, щоб працювати з Україною. По всій Європі і світу такий сервіс буде корисним, і не лише щодо надання послуг. Це співпраця, від якої обидві сторони виграють», — сказав Ілвес.

Литовська міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте зі свого боку також наголосила на тому, що досвід України може стати в пригоді для вирішення проблем їхньої країни. 

«Ми багато чого можемо навчитися від України. У нас також є проблеми, але не такі, як в Україні, адже там триває війна. Попри війну, Україна зберігає свою цифрову інфраструктуру та надає послуги. Навіть за кордоном можна зайти в реєстри, зокрема й медичні. Надзвичайно важливо, що Україна не лише правильно, але й безпечно керує системою, а також навчає цього людей. Це важливо для інвесторів», — зазначила Армонайте.

Вона також додала, що подібні «банки даних» були би корисними для роботи посольств зокрема. Окрім цього, литовська представниця згадала про необхідність диджиталізації в освіті: «Ми маємо не лише навчати дітей конкретних навичок, а й уміння комунікувати».

Як відзначає Світлана Остапа, усі спікери сьогоднішньої панелі наголошували на тому, що Україна зможе досягти успіху у відбудові, якщо використовуватиме цифрові технології. Зокрема, учасники обговорення торкнулися важливості переходу на електронне урядування, що допоможе працювати ефективніше та водночас зменшить корупцію.

У другій частині панелі також взяв участь заступник міністра економіки України Олександр Грибан, який розповів про те, що IT-технології наразі використовуються у всіх сферах української економіки. Це, за його словами, забезпечує новий рівень прозорості та підзвітності в нашій державі. 

«Ми бачимо себе як хаб для зеленої енергетики. Ми не хочемо бути сировинною країною, натомість у нас є можливості для переробки. Зараз в Україні IT-технології включені у всі сфери економіки, а тому ми маємо новий рівень прозорості, підзвітності та регуляції. Нашою метою є відхід від старих практик», — наголосив Грибан.

Окрім цього, він додав, що співпраця між громадянським суспільством та медіа також відіграє важливу роль у підвищенні прозорості та відновленні України. 

Нагадаємо, 21 червня в Лондоні почалася Конференція з питань відновлення України — Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні) від початку великої війни, під час якого Україна намагатиметься залучити кошти для фінансування бюджету та повоєнної відбудови. Протягом двох днів українські посадовці презентували цілу низку проєктів: від концептуального бачення трансформації економіки на сотні мільярдів доларів до «Prozorro для відбудови». На полях конференції відбудеться і «фінансовий Рамштайн».

Понад 400 світових компаній уже пообіцяли на Конференції з відновлення України в Лондоні надати підтримку у відбудові економіки нашої держави. Про нові пакети фінансової допомоги нашій державі також оголосили уряд Великої Британії та держсекретар США Ентоні Блінкен.

Фото надане Світланою Остапою / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду