Художній фільм Єви Стрєльнікової «Залишайся онлайн» назвали найкращим дебютом на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі

Художній фільм Єви Стрєльнікової «Залишайся онлайн» назвали найкращим дебютом на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі

4 Серпня 2023
3698
4 Серпня 2023
16:30

Художній фільм Єви Стрєльнікової «Залишайся онлайн» назвали найкращим дебютом на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі

3698
Цей фільм — спільний проєкт Об’єднання українських продюсерів та продакшну AMO Pictures, над виробництвом працював Mamas Production.
Художній фільм Єви Стрєльнікової «Залишайся онлайн» назвали найкращим дебютом на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі
Художній фільм Єви Стрєльнікової «Залишайся онлайн» назвали найкращим дебютом на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі

На цьогорічному 27-му міжнародному кінофестивалі Fantasia, який нещодавно відбувся у Монреалі, повнометражний художній фільм режисерки Єви Стрєльнікової здобув головний приз у конкурсній програмі дебютів. Про це повідомили на сайті фестивалю, також про це на своїй фейсбук-сторінці написала співзасновниця Об’єднання українських продюсерів (ОУП) та Mamas Production Алла Липовецька.

«Наш фільм STAY ONLINE переміг на фестивалі Fantasia у Монреалі!!! Дякую всій команді, яка працювала над фільмом з квітня 22 року!» — написала Липовецька.

Журі фестивалю так прокоментувало свій вибір переможця в конкурсі дебютів: «Залишайся онлайн» — це «блискучий прояв мужності та непідробного таланту, що демонструє, як можна боротися проти насилля за допомогою мистецтва».

У коментарі «Детектору медіа» Алла Липовецька розповіла про те, як виникла ідея картини, про особливості процесу створення фільму в жанрі screenlife та про те, коли заплановано прокат «Залишайся онлайн» в Україні.

«Як відомо, на початку наступу Росії у лютому–березні 2022 року чимало IT-компаній закрили свої офіси в Україні і віддали комп’ютери та іншу техніку тим, хто пішов у територіальну оборону. Наша героїня Катя (актриса Ліза Зайцева. — "ДМ") теж айтішниця, і до неї потрапляє чийсь комп’ютер. Її брат служить у ТрО, він просить її встановити на цей комп’ютер необхідні йому програми. Дівчина опиняється у світі колишнього власника комп’ютера і раптом отримує дзвінок від маленького хлопчика, який виявляється його сином. Хлопчик шукає свого батька, і Катя не може пройти повз цю історію, — так розпочинається наш фільм», — розповіла Липовецька.

Стрічка «Залишайся онлайн» знята у жанрі screenlife. Це такий формат кінооповіді, де всі події  відбуваються лише на екрані комп’ютера, ноутбука чи іншого гаджета.

За словами Липовецької, ідея фільму належить молодому українському кінематографісту Антону Степанцю, він же разом із режисеркою Євою Стрєльніковою написав сценарій. Ідея виникла з їхнього відчуття захоплення героїчністю звичайних людей, які опинились в умовах повномасштабної війни. Попри те, що фільм художній, він базується на реальних історіях, про які писали у пресі, у соцмережах тощо після початку вторгнення росіян.

Фільм знято на мобільні телефони, але в ньому є і вибухи, і екшн, і саспенс, наголосила продюсерка.

«Минув якийсь час, після того, як Антон розповів мені свою ідею, і я йому кажу: “В ОУП грошей на виробництво такого фільму немає, але давай будемо шукати”. Ми з Мариною Квасовою (співзасновниця ОУП. — "ДМ") вмовили наших колег в ОУП виділити частину коштів, незважаючи на те, що згідно із нашим меморандумом ми не працюємо над створенням художнього кіно. Зі свого боку Антон зміг домовитися з продакшном AMO Pictures, який спеціалізується на виробництві відео для ютубу, але ще ніколи не брав участі у кіновиробництві, і вони також долучилися до фінансування», — сказала Липовецька.

У квітні був готовий перший драфт сценарію, а влітку розпочалися зйомки. Знімали у Києві, Львові, Бучі, частково у Швеції, де перебувала виконавиця головної ролі.

У багатьох, хто долучився до створення картини, це дебют, зокрема, це перша велика роль у повнометражному фільмі у виконавиці головної ролі Лізи Зайцевої, розповіла продюсерка.

«Причому на момент запуску зйомок вона була на першому місяці вагітності, а коли ми робили дозйомки, вона була вже на восьмому місяці. Нас виручало те, що ми знімали переважно її крупні плани, коли вона сидить перед монітором, однак є сцени, зняті у ванні, в коридорі, коли починається повітряна тривога», — поділилась Липовецька.  

Вона також зізналась, що їхні попередні бюджетні розрахунки виявились помилковими, і завершальний етап створення картини вимагав додаткових коштів.   

«Було чимало складнощів на постпродакшні, наш фільм — це фактично кіно,  наполовину створене вже після зйомок. В результаті стрічка вийшла набагато дорожчою, ніж ми розраховували, але чимало що було зроблено на волонтерських засадах», — сказала в коментарі нашій редакції Липовецька.

Вона додала, що фільм «Залишайся онлайн» вже має американського дистриб’ютора, а у планах — бажання податися на різні європейські кінофестивалі. Крім цього, на лютий 2024 року запланований український прокат стрічки, за який відповідатиме Film.ua.

Нагадаємо, у червні цього року «Детектор медіа» повідомляв, що в Україні стартували зйомки повнометражної воєнної драми з елементами фантастики під робочою назвою «День, коли я зустрів Спайдермена». 

Об'єднання українських теле- та кінопродюсерів, створене в березні 2022 року, запустило в роботу сім документальних проєктів про війну Росії проти України. До об'єднання ввійшли Володимир Бородянський, Віктор Мирський, Дар'я Легоні-Фіалко, Алла Липовецька, Ірина Зоря, Марина Квасова, Ігор Сторчак.

Фото: Алла Липовецька / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3698
Читайте також
16.08.2023 13:00
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
809
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду