СБУ повідомила про підозру російському «воєнкору» з пулу пропагандистів Путіна

СБУ повідомила про підозру російському «воєнкору» з пулу пропагандистів Путіна

2 Серпня 2023
606
2 Серпня 2023
14:20

СБУ повідомила про підозру російському «воєнкору» з пулу пропагандистів Путіна

606
СБУ зібрала доказову базу на пропагандиста підсанкційних телеканалів «Россия-1» та «Россия-24», колаборанта Андрія Руденка
СБУ повідомила про підозру російському «воєнкору» з пулу пропагандистів Путіна
СБУ повідомила про підозру російському «воєнкору» з пулу пропагандистів Путіна

Служба безпеки України зібрала доказову базу на пропагандиста підсанкційних російських телеканалів Андрія Руденка, який публічно виправдовує збройну агресію РФ. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Руденко виконує завдання як «воєнкор» центральних телеканалів РФ у тимчасово окупованих районах Донецької області.

Там він готує сюжети і робить «прямі включення», в яких намагається дискредитувати українських захисників, а також подає викривлену інформацію про ситуацію на східному фронті.

Крім того, на власному телеграм-каналі із загальною аудиторією понад 300 тис. користувачів пропагандист закликав до якнайшвидшого «приєднання» тимчасово окупованої частини України до складу РФ.

За даними слідства, Руденко ще у 2014 році, проживаючи в Донецьку, одним із перших підтримав окупацію міста. Тоді він активно висловлював власні прокремлівські погляди під час вуличних акцій та перед камерами російських ЗМІ.

Згодом його включили до штату «спеціальних кореспондентів» кремлівського медіахолдингу «ВДТРК», де він займався підготовкою замовних і постановочних сюжетів із тимчасово захопленого Донбасу.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти підривної діяльності фігуранта на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Руденку про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Оскільки зловмисник перебуває в Росії і на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

28 липня російський центр інформаційно-психологічних операцій створив постановне відео про війну в Україні, начебто воно записане з камери GoPro українського військового, якого буцімто вбили і потім забрали камеру.

Першоджерелом поширення відео став російський пропагандист Андрій Руденко, який уже до цього публікував постановні ролики.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду