Журналісти «Радіо Свобода» встановили особи трьох російських офіцерів, які катували та вбивали жителів Київщини

Журналісти «Радіо Свобода» встановили особи трьох російських офіцерів, які катували та вбивали жителів Київщини

6 Липня 2023
3604

Журналісти «Радіо Свобода» встановили особи трьох російських офіцерів, які катували та вбивали жителів Київщини

3604
Автори розслідування додзвонилися двом з окупантів, які не підтвердили і не спростували свою причетність до вбивств цивільних.
Журналісти «Радіо Свобода» встановили особи трьох російських офіцерів, які катували та вбивали жителів Київщини
Журналісти «Радіо Свобода» встановили особи трьох російських офіцерів, які катували та вбивали жителів Київщини

«Радіо Свобода» вдалося ідентифікувати високопоставлених російських офіцерів, які називали себе «керівниками» села Здвижівка, що на Київщині, під час російської окупації в лютому–березні 2022 року. Про це розповідає фільм-розслідування журналіста Дмитра Джулая. Завдяки аналізу великого масиву відкритих даних та зіставленню його зі свідченнями жителів села з високим ступенем імовірності можна стверджувати, що до воєнних злочинів, зокрема, до вбивств цивільних у цьому селі, причетні:

  • Золотарьов Євгеній Юрійович, майор, в. о. заступника командира 98-ї дивізії з військово-політичної роботи. За свідченнями очевидців, називав себе «головним» від російської армії у Здвижівці.

  • Казєічев Сергій Вікторович, полковник поліції, командир красноярського ОМОНу. Представлявся місцевим, як «комендант» Здвижівки.

  • Потопальський Олег Васильович, полковник, заступник командира управління Росгвардії по Красноярському краю. Опитані «Радіо Свобода» жителі Здвижівки неодноразово бачили його разом із Сергієм Казєічевим.

У розслідуванні розповідається про вбивства, які сталися в селі за час, поки ним «керували» ці російські офіцери. Журналісти реконструювали обставини затримання цивільних чоловіків, чиї тіла згодом знайшли в приватному маєтку в селі Здвижівка.

Події розгорталися в останні дні березня минулого року, коли російські війська програли битву за Київ та втікали з Київщини. Перед вбивством цивільних чоловіків жорстоко катували, а потім застрелили.

Серед закатованих були троє жителів сусіднього зі Здвижівкою села Озера: Микола Мороз, Андрій Возненко, Михайло Гончар, — та двоє чоловіків, які досі лишаються неідентифікованими.

Завдяки свідкам, яких опитав автор фільму, вдалося дізнатися, що майор Золотарьов неодноразово приїжджав до маєтку, де сталося вбивство п’ятьох цивільних чоловіків, а командир красноярського ОМОНу Сергій Казєічев проводив напередодні масові затримання та допити інших цивільних у Здвижівці.

Поки достеменно не вдалося встановити, хто саме віддав наказ на страту та безпосередньо розстріляв п’ятьох цивільних чоловіків на території приватного маєтку у Здвижівці. Розслідування «Радіо Свобода» наводить факти і свідчення, які вказують на ймовірну відповідальність за це «керівників» російської окупаційної адміністрації в цьому селі — майора Золотарьова та полковників Казєічева й Потопальського.

«Радіо Свобода» вдалося додзвонитися до майора Золотарьова та полковника Казєічева. Вони не підтвердили і не спростували свою причетність до вбивств цивільних.

Раніше Київська міська прокуратура повідомила про підозру командирам Росгвардії Казєічеву і Потопальському за масовий розстріл у Гостомелі 25 лютого 2022 року автомобілів із мирними мешканцями, які намагалися евакуюватися із зони бойових дій.

За інформацією «Радіо Свобода», за час російської окупації в селі Здвижівка та його околицях були вбиті щонайменше 18 цивільних. Ще двоє чоловіків залишаються безвісти зниклими.

Під час битви за Київ у лютому–березні 2022 року Здвижівка стала важливою стратегічною точкою для російської армії. Саме на околиці цього села окупанти розбудували найбільшу на Київщині тилову військову базу. Журналістам «Радіо Свобода» також вдалося встановити, що у Здвижівці був розташований штаб 98-ї дивізії ВДВ з Іваново та зведених підрозділів Росгвардії по Сибірському округу, зокрема красноярського ОМОНу та СОБРу.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду