detector.media
26.07.2023 18:27
ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко
ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко
Раніше найманець воював у Чечні та Сирії.

Моніторинговий проєкт All Eyes on Wagner та білоруське видання «Наша Ніва» встановили, що ПВК «Вагнер» у Білорусі тепер очолює уродженець України Сергій Чубко. Про це написала «Українська правда».

19 липня 2023 року, виступаючи перед найманцями в таборі під Осиповичами, власник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що «старшим по напрямку Білорусі» буде людина на ім’я Сергій, яка має прізвисько «Піонер».

З посиланням на документи, отримані неназваним джерелом, розслідувачі All Eyes on Wagner заявили про те, що йдеться про 46-річного Сергія Володимировича Чубка.

Журналісти білоруського видання «Наша Ніва» з'ясували, що Чубко народився в сім'ї військового в Чернівцях. Його батько воював в Афганістані. Після розпаду СРСР родина Чубка переїхала до Росії, у місто Новоросійськ. У 1994 році Сергій Чубко пішов служити за контрактом у російську армію. Воював у Чечні.

У 2002 році розірвав контракт і перейшов у приватне охоронне підприємство. У 2003 році Сергій Чубко, який не мав вищої освіти, несподівано очолив комітет міської адміністрації в Новоросійську. В 2005 році він перейшов на посаду заступника голови адміністрації сільського округу.

У 2010 році Чубко працював охоронцем у кількох компаніях, а також був співробітником приватної охоронної фірми. У 2011 році його хотіли позбавити російського громадянства через те, що він нібито має українське громадянство.

Невідомо, чи воював Чубко в Україні у 2014 році, але у грудні 2014 року він став одним із засновників організації «Козаки» в Новоросійську. Російські «козаки» добровольцями масово йшли воювати на боці Росії після проголошення так званої незалежності маріонеткових «ДНР» і «ЛНР».

У січні 2017 року Чубко приєднався до ПВК «Вагнер». Після цього поїхав до Сирії. Там він також зробив кар'єру, після року служби отримавши статус керівника військової операції «Вагнера» в Східній Гуті.

У 2019 році Чубка перевели до Лівії, де відкрився черговий штаб «Вагнера» і де він став керівником ПВК в цьому регіоні. 

Як відомо, засновник військової компанії «Вагнер» Євгеній Пригожин начебто виступив перед найманцями, які приїхали в Білорусь, і заявив, що вони займатимуться підготовкою білоруської армії. 25 липня з'явилася інфомація про вже 11-ту колону ПВК «Вагнер», яка прибула до Білорусі. За даними Держприкордонслужби України, станом на 22 липня у Білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців ПВК «Вагнер». 20 липня ДПСУ повідомляла, що вагнерівці наразі не становлять загрози для України.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі визнала Росію державою-спонсором терористичної групи «Вагнер». 

Також ми писали про те, що російський опозиційний ресурс «Сирена» показав фото зсередини ймовірного наметового табору для бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов назвав повідомлення про «табори вагнерівців» у Білорусі «звичайними ІПСО».

Фото: Сергій Чубко / сайт «Миротворець»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY