Скандинавські ЗМІ встановили, що перед вибухами на «Північному потоці» там побували військові кораблі РФ

Скандинавські ЗМІ встановили, що перед вибухами на «Північному потоці» там побували військові кораблі РФ

3 Травня 2023
1272
3 Травня 2023
13:40

Скандинавські ЗМІ встановили, що перед вибухами на «Північному потоці» там побували військові кораблі РФ

1272
Журналісти з чотирьох країн змогли відстежити рух кораблів через інформацію з радіокомунікацій, якими судна обмінювалися зі своїми військовими базами, та супутникові знімки, проаналізовані разом із компанією KSAT.
Скандинавські ЗМІ встановили, що перед вибухами на «Північному потоці» там побували військові кораблі РФ
Скандинавські ЗМІ встановили, що перед вибухами на «Північному потоці» там побували військові кораблі РФ

Спільне розслідування журналістів з чотирьох країн Північної Європи виявило, що російські військові кораблі принаймні тричі бували поблизу місць вибухів на гілках російського газопроводу «Північний потік» перед вибухами. Один із них був над трубопроводами за п’ять днів до інциденту.

Про це йдеться в дослідженні данського мовника DR, норвезького NRK, шведського SVT та фінського Yle, передають «Європейська правда» та «Бабель».

Російські судна рухалися в цьому районі з вимкненими пристроями ідентифікації, однак журналісти змогли відстежити рух кораблів через інформацію з радіокомунікацій, якими судна обмінювалися зі своїми військовими базами, та супутникові знімки, проаналізовані разом із компанією KSAT.

Як встановили журналісти, у червні 2022 року російські судна, потенційно здатні проводити підводні операції, навідувалися до газопроводів щонайменше двічі. Останній раз — менш ніж за тиждень до вибухів. В одному випадку судно залишалося в районі трубопроводу майже цілу добу.

Перше судно, зафіксоване біля «Північних потоків» уранці 7 червня, вийшло з морської бази в Калінінграді. Корабель кілька годин перебував саме в тому місці, де на глибині 80 метрів проходять гілки «Північних потоків». Назву цього судна журналісти не наводять. За даними данських органів влади, три із чотирьох вибухів на газопроводах згодом сталися саме тут. 

Друге судно — 86-метровий «Сібіряков» — прийшло в цей район 14 червня. Корабель перебував дуже близько або практично над трубопроводами, іноді рухаючись на дуже низькій швидкості. Крім того, на знімках видно ще одне судно, яке вочевидь теж рухалось із вимкненим пристроєм ідентифікації, але точно встановити його не вдалося. 

Супутникові знімки свідчать, що обидва ці кораблі перебували на відстані від кількасот метрів до кількох кілометрів від місць одного з майбутніх вибухів. 

Журналісти стверджують, що в той самий час у Балтійському морі проходили також навчання НАТО Baltops 22, проте жоден з підрозділів не був достатньо близько до цього району, щоби помітити «Сібірякова» та інший невстановлений корабель.

Третє зафіксоване судно, яке побувало біля трубопроводів 21 вересня, — 49-метровий буксир Балтійського флоту РФ SB-123. Німецький портал T-Online вже згадував, що цей буксир потенційно міг бути причетний до вибухів. 

SB-123 вимкнув транспондер на півдорозі з бази в Калінінграді до району пролягання «Північних потоків». На підставі інформації з перехоплених радіокомунікацій журналісти припускають, що буксир перебував у тому районі приблизно з 20:00 21 вересня до 14:00 22 вересня.

Нещодавно данські ЗМІ отримали від військових джерел дані, що поблизу «Північних потоків» за чотири дні до вибухів було також російське SS-750. 

З отриманими даними журналісти звернулися до російського посольства в Копенгагені, але там відмовилися коментувати. 

Шведський прокурор Матс Лінквіст, головний відповідальний за розслідування диверсії на газопроводі, каже, що слідство має дуже детальні дані про рух суден у цьому районі, навіть щодо «суден-привидів», але на цьому етапі не може нічого коментувати. 

Нагадаємо, у вересні 2022 року на газопроводах «Північний потік — 1/2» у Балтійському морі виявили чотири витоки газу. Сейсмологи заявили, що фіксували в зонах витоку підводні вибухи.

29 вересня НАТО назвало пошкодження на газопроводах наслідком «свідомих, необережних і безвідповідальних диверсійних дій». У жовтні шведські спецслужби заявили, що знайшли підтвердження  версії, що вибухи на газопроводах були наслідком диверсії.

У березні 2023-го американське видання The New York Times ствердило, що джерела в розвідці схильні вважати, що за вибухом на газопроводах стоять неурядові групи, опозиційні до Володимира Путіна, до яких могли входити росіяни та українці. Президент України Володимир Зеленський у відповідь заявив, що Україна не причетна до вибухів, і запропонував проаналізувати, кому може бути вигідний такий інформаційний вкид.

У квітні 2023 року прокуратура Швеції, яка розслідує вибухи на газопроводах, оголосила, що основною версією слідства є те, що до вибухів на «Північних потоках» причетна державна структура.

«Північний потік — 1» і «Північний потік — 2» складаються з двох труб кожен. У вересні 2022 року внаслідок вибухів прорвало три труби з чотирьох, лише одна залишилася неушкодженою.

Нещодавно, у квітні, ті ж скандинавські телерадіомовні компанії DK, NRK, SVT та Yle у спільному розслідуванні виявили, що російські військові та цивільні «кораблі-привиди» пересуваються в Балтійському і Північному морях та збирають дані для диверсій на вітрових електростанціях, газопроводах і кабелях зв’язку.

Крім того, спільне розслідування журналістів Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії виявило десятки російських шпигунів серед колишніх та активних співробітників дипломатичних представництв Росії в цих країнах.

Фото: SVT/DR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1272
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду