РосЗМІ опублікували нові фото польового табору в Білорусі, призначеного, ймовірно, для «вагнерівців»

РосЗМІ опублікували нові фото польового табору в Білорусі, призначеного, ймовірно, для «вагнерівців»

4 Липня 2023
1675

РосЗМІ опублікували нові фото польового табору в Білорусі, призначеного, ймовірно, для «вагнерівців»

1675
У таборі зводять модульні намети з дерев’яними нарами та настилами. Всього в ньому налічується 8 тисяч вільних місць.
РосЗМІ опублікували нові фото польового табору в Білорусі, призначеного, ймовірно, для «вагнерівців»
РосЗМІ опублікували нові фото польового табору в Білорусі, призначеного, ймовірно, для «вагнерівців»

Російський опозиційний ресурс «Сирена» показав фото зсередини ймовірного наметового табору для бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі.

Як зазначає ресурс, фото зсередини табору надали нібито місцеві мешканці.

У таборі зводять модульні намети М-30 з дерев’яними нарами та настилами. За інформацією «Сирени», в одному наметі може розміститися до 60 осіб, а на встановлення кожного витрачається не більше 30 хвилин.

«Сирена» вказує на те, що в таборі налічується всього 8 тисяч вільних місць, адже частина наметів призначена для господарських потреб.

Раніше білоруська служба «Радіо Свобода» опублікувала супутникові знімки наметового табору в селі Цель під Осиповичами Могильовської області Білорусі. На фото 27 червня видно два майданчики розміром 270 на 170 і 200 на 160 метрів. На цих майданчиках можна побачити однакові повторювані об'єкти. На знімку за 17 червня цих об’єктів ще не видно.

Журналісти припускають, що це може бути скупчення наметів однакового розміру (як у російському військовому таборі на території Обуз-Лісновського полігону) або великогабаритної техніки.

Проєкт «Беларускі Гаюн» раніше нарахував по супутникових знімках 298 наметів, кожен з яких може розмістити до 30 людей. Тобто табір розрахований на 8 тисяч бійців, що підтверджує інформацію «Сирени».

27 червня українські прикордонники заявляли, що наразі не зафіксували появи на території Білорусі угруповання «ПВК "Вагнер"» та їхніх таборів. Наступного дня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що повідомлення про нібито табори для бойовиків ПВК «Вагнер» на території Білорусі є інформаційно-психологічною спецоперацією. «Це росіяни поширюють, щоб робити певні ІПСО або впливати на нашу країну, на Польщу, на Литву, які мають кордони з Білоруссю. Це звичайна спецоперація», — заявив Данілов. За його словами, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ніколи не допустить на своїй території приватну непідконтрольну йому армію.

Інформація, начебто на території Білорусі вже розгортають військові табори «Вагнера», з’явилася після збройного заколоту ватажка «вагнерівців» Євгенія Пригожина у Росії. Ввечері 23 червня Пригожин заявив, що російська армія вдарила по тилових таборах «Вагнера», і оголосив «марш справедливості» на Москву проти очільників російського Міноборони. Наступного дня з’явилися повідомлення, що «вагнерівці» взяли під контроль деякі військові об’єкти в Ростові-на-Дону та Воронежі і вирушили колоною в напрямку Москви. Дорогою вони збили декілька гвинтокрилів та літак ВПС Росії. На території Москви та декількох областей РФ було введено режим контртерористичної операції.

Ввечері 24 червня від імені Кремля з Пригожиним провів переговори самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Після цього Пригожин оголосив, що зупиняє «марш» на Москву. Згодом стало відомо, що він зобов’язався переміститись до Білорусі в обмін на обіцянку закрити кримінальну справу проти нього та змінити керівництво Міноборони РФ. 27 червня Лукашенко повідомив, що Пригожин начебто прибув до Білорусі, хоча досі чітких підтверджень цього не було. 

Фото: «Сирена»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1675
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду